Sever Voinescu: PDL n-a propus UDMR nicio "zona speciala" formata din Harghita si Covasna

Postat la 22 iunie 2011 49 afişări

PDL nu a inaintat catre UDMR nicio propunere care sa vizeze constituirea unei zone speciale formate din judetele Harghita si Covasna, a spus miercuri Sever Voinescu, vicepresedintele PDL.

"Nu va exista niciun judet care sa contina doar actualele judete Covasna si Harghita. PDL nu a facut o asemenea propunere", a declarat Voinescu la Realitatea TV.

Vicepremierul Marko Bela declarase cu cateva ore in urma, la televiziunea maghiara din Ardeal, ca "desi PDL tine la ideea judetelor mari, in acest moment ar fi dispusi sa accepte o solutie separata pentru Secuime, ceea ce ar insemna ca, si daca ar fi opt judete, cele doua judete secuiesti Harghita si Covasna si-ar pastra in continuare statutul", a transmis Mediafax.

Declaratia lui Marko Bela a fost ulterior explicata pentru Gandul de alte surse din UDMR, care au sustinut ca oferta presedintelui Traian Basescu catre maghiari, la consultarile de la Cotroceni, a fost ca reorganizarea teritoriului sa aiba loc cu noua judete, din care unul sa fie format din Harghita si Covasna.

"Statutul special" al actualelor judete secuiesti ar fi rezultat, asadar, din dimensiunea disproportionat de mica a viitorului judet Harghita-Covasna in raport cu celelalte opt, ceea ce ar crea discriminari pozitive la atragerea fondurilor europene si la impartirea bugetului.

Ulterior, senatorul Gyorgy Frunda a declarat la Realitatea TV ca singura propunere primita de UDMR a fost crearea a opt judete mari (regiuni) plus cele doua judete mici Harghita si Covasna, separate intre ele asa cum sunt si acum.

Frunda a precizat insa ca UDMR nu poate fi multumita atata vreme cat nu se rezolva cele doua probleme ale maghiarilor: pe de o parte, gruparea tuturor secuilor intr-un judet mare care sa includa Harghita, Covasna si Muresul, respectiv gruparea in alt judet mare a maghiarilor din judetele Satu-Mare, Bihor si Salaj. O astfel de reorganizare administrativ-teritoriala a judetelor nu ar urma sa fie insotita insa de niciun fel de autonomie speciala sau statut juridic special, a subliniat Frunda.

Miercuri seara, presedintele Traian Basescu a confirmat la B1 TV ca la consultarile de la Cotroceni le-a comunicat reprezentantilor UDMR ca "varianta 8 + 2 este maximul pe care il puteti obtine", respectiv opt judete mari (regiuni create prin desfiintarea actualelor judete) plus judetele Harghita si Covasna separate, pastrate in forma actuala.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/sever-voinescu-pdl-n-a-propus-udmr-nicio-zona-speciala-formata-din-harghita-si-covasna-8373434
8373434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.