Se schimbă şi legea electorală tot prin asumarea răspunderii?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 noiembrie 2011 21 afişări

Marea temă a mandatului actualului preşedinte, reforma statului, evoluează constant şi obositor între o coaliţie de guvernământ temătoare că pierde influenţă şi o opoziţie care mizează tocmai să câştige electorat dacă împiedică intenţiile puterii.

Premierul Emil Boc a resuscitat tema adormită a comasării alegerilor locale şi parlamentare în noiembrie 2012 şi pe cea a modificării Constituţiei pentru trecerea la un parlament unicameral, cu 300 de parlamentari în loc de 471, conform votului de la referendum. După consultările cu partidele din coaliţie a reieşit însă că se preferă o soluţie de compromis, cu 300 de deputaţi şi 88 de senatori, iar uninominalul pur va fi evitat şi de această dată printr-o listă de compensare la nivel naţional, care va acoperi circa o treime din mandatele Camerei Deputaţilor.

O decizie privind formula exactă a fost amânată însă până la anul, când vor fi anunţate rezultatele recensământului populaţiei, şi odată cu aceasta a amânat şi premierul Emil Boc un răspuns la întrebarea privind modul cum va promova schimbările în legea electorală, adică prin vot normal în Parlament sau tot prin asumarea răspunderii, metoda preferată a guvernului său.

Opoziţia a anunţat deja, prin Crin Antonescu, că USL va iniţia moţiune de cenzură dacă Guvernul va recurge la asumarea răspunderii, în timp ce preşedintele Traian Băsescu, dezamăgit de deznodământul discuţiilor, i-a îndemnat cu ironie pe "pedeliştii cinstiţi" să voteze mai bine varianta USL, cu 200 de deputaţi şi 100 de senatori, oricum mai bună decât micul compromis de acum.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/se-schimba-si-legea-electorala-tot-prin-asumarea-raspunderii-8992223
8992223
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.