Sa vedeti atunci patimi!

Postat la 29 martie 2010 9 afişări

Privita ca o formalitate, respingerea in plenul Parlamentului a raportului de activitate al Televiziunii publice s-a blocat in lipsa de cvorum, care a blocat dezbaterea documentului si, implicit, votul.

Data fiind proximitatea sarbatorilor pascale, este greu de crezut ca postul directorului general Alexandru Sassu, pentru care PD-L pregateste inlocuitori, mai poate fi pus in discutie pana dupa 5 aprilie. O soarta similara este de asteptat si in cazul directorului SRR, Maria Toghina, a carei functie s-a spus ca este vizata de UDMR, cu toate ca raportul de activitate al Radioului public a fost laudat in comisiile de specialitate.

Parlamentul a avut insa o saptamana incarcata, pe care a incheiat-o prin avizarea, in premiera, de catre Senat a cererii DNA de arestare a lui Catalin Voicu (PSD). Premiera are doua fatete, fiind si pentru prima data cand social-democratii nu tergiverseaza o astfel de solicitare venita la adresa unuia dintre colegii lor, chiar daca proaspat autosuspendat din partid. De cealalta parte, Camera Deputatilor a respins primele motiuni simple initiate de opozitie, cei vizati fiind titularii de la Ministerul Muncii, Mihai Seitan, si de la Ministerul Sanatatii, Cseke Atilla.

Cele doua motiuni pot fi considerate insa doar simptome ale unei tensiuni in crestere; Guvernul are o mare problema cu sindicatele, carora a reusit sa le smulga pe ultimii metri un ragaz de zece zile (pana dupa Pasti), timp in care trebuie sa gaseasca o solutie la cererea de pastrare a veniturilor angajatilor la nivelul de anul trecut. La inceputul lunii viitoare, reprezentantii Guvernului si cei ai confederatiilor sindicale se vor intalni din nou pentru a discuta un proiect de ordonanta care sa lamureasca in ce fel va fi aplicata legea de salarizare unitara, dupa ce sindicalistii au acuzat scaderea veniturilor din cauza aplicarii legii. Insa, potrivit liderilor sindicali, amanarea protestelor de amploare este doar temporara, intrucat Guvernul nu ar avea prea mult loc de manevra in privinta salarizarii unitare.

Pe scurt

  • LEGISLATIE

    Au scapat la Senat. Camera Deputatilor a adoptat tacit doua propuneri legislative ale PSD ce prevad ca directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si al Serviciului de Protectie si Paza sa fie numiti de Parlament, iar comisiile parlamentare de aparare vor prezenta, anual, rapoarte in care vor aprecia cat de oportun e ca ei sa fie mentinuti in functie. Potrivit celor doua proiecte, comisiile de aparare ce controleaza activitatea STS si a SPP vor prezenta anual, in luna martie, in plenul Parlamentului rapoarte privind constatarile lor in urma controalelor asupra activitatii serviciului si vor face propuneri privind pastrarea sau nu in functie a directorilor. Camera Deputatilor este prima camera sesizata, forul decizional ramane Senatul.

  • PARTIDE

    O revizuire neesentiala. Potrivit modificarilor propuse pentru statutul PD-L, alegerea conducerii partidului se va fi face mixt, atat prin motiune pentru presedinte si pentru cei patru prim-vicepresedinti, cat si prin alegerea directa a vicepresedintilor si a secretarilor. De asemenea, partidul va pastra sigla actuala, insa acronimul PD-L se va transforma in PDL. Modificarile la statut trebuie aprobate in Consiliul National de Coordonare al partidului, ce va avea loc la 9 aprilie. Colegiul Director al PD-L a decis convocarea Conventiei Nationale pentru 15 iulie, alegerile interne urmand a avea loc de jos in sus, incepand din filiale pana la conducerea centrala.

  • APARARE

    Tot cu americanii. CSAT a aprobat propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F-16 in uz, iar acum documentul urmeaza sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Desi avioanele vor fi livrate gratuit de partea americana, costurile de modernizare si intretinere a aparatelor se vor ridica la 900 de milioane - 1,2 miliarde de dolari. MApN a lansat, in 2007, sase programe strategice de inzestrare a armatei pentru a se conforma la standardele de interoperabilitate ale NATO, care includ achizitia a 48 de avioane multirol, inlocuitoarele actualelor MIG-21 Lancer, al caror ciclu de viata se va incheia in curand. Aparatele F-16, produse de compania Lockheed Martin, au concurat cu alte patru tipuri de avioane.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri,
politica,
tvr,
psd,
parlament,
sassu,
srr,
catalin voicu,
psd,
/actualitate/politic/sa-vedeti-atunci-patimi-5780034
5780034
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.