Regele şi patrioţii

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 octombrie 2011 24 afişări

În plină tensiune a crizei din zona euro şi a construcţiei bugetului sub ochiul FMI, aniversarea din Parlament a celor 90 de ani de viaţă ai Regelui Mihai a oferit clasei politice şi opiniei publice un prilej de fugă din prezent, fie prin întoarcerea spre eternele dispute despre istoria recentă, fie prin speranţa revenirii unei monarhii care pentru o parte dintre cetăţenii dezamăgiţi de starea actuală a ţării apare drept soluţie magică pentru aproape toate problemele.

Într-un plan ceva mai concret, relaţiile civilizate între fostul suveran şi corifeii USL i-au întristat pe monarhiştii cu state vechi, i-au bucurat pe monarhiştii de stil nou coalizaţi de adversitatea faţă de preşedintele Băsescu, iar pe simpatizanţii puterii i-au stimulat să denunţe diverse scenarii oculte, de la ambiţii politice ale lui Radu Duda până la conspiraţii urzite de serviciile secrete pentru a demola actualul regim şi republica în general.

Unde încape între toate acestea prezenţa fostului monarh? Discursul său a conţinut o subliniere a rolului Coroanei ca simbol al unităţii naţionale şi o critică la adresa guvernării prezente ("Politica poate însă aduce prejudicii cetăţeanului, dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului (...) Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democraţie, oamenii bătrâni şi cei bolnavi sunt nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare"). Suficient pentru a-l transforma într-un actor politic? Nu. Dar nici nu era cazul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/regele-si-patriotii-8918493
8918493
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.