Razboiul rece de la Chisinau

Postat la 12 decembrie 2010 20 afişări

Interesele diplomatice ale Rusiei si ale Uniunii Europene s-au intersectat vizibil la Chisinau, cu prilejul disputelor care au insotit negocierile privind viitoarea alianta de guvernare.

Mai intai, seful administratiei de la Kremlin a facut o vizita surprinzatoare in Republica Moldova, unde a avut intalniri cu liderii comunisti si democrati (fosti comunisti), iar agentia oficiala de stiri din Rusia a dat drept sigura constituirea unei formule de executiv din cele doua forte. Replica UE a fost programarea unei vizite a presedintelui Parlamentului European, in speranta unei reechilibrari a balantei politice.

Dupa ce au negat o intelegere cu comunistii lui Voronin, democratii (PD, condus de Marian Lupu) s-au prezentat, impreuna cu liberalii, si la discutiile tripartite convocate de liberal-democrati, care incearca sa pastreze actuala Alianta pentru Integrare Europeana din care cele trei formatiuni fac parte. Pretentiile ridicate de PD au parut insa a fi principalul obstacol in conturarea unui guvern cu orientare pro-europeana; in oricare dintre variante (cu exceptia unei imposibile aliante intre liberal-democrati si comunisti), noul executiv nu va putea - din nou - sa aleaga seful statului decat cu ajutorul unor dezertori de la viitoarea opozitie, ipoteza ce a fost invalidata pana acum in fapt de trei ori consecutiv.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/razboiul-rece-de-la-chisinau-7804127
7804127
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.