Razboiul politic al sfarsitului de an

Autor: Mihai Mitrica Postat la 11 decembrie 2010 9 afişări

Social-democratii au reusit, fara ca aceasta sa le fie neaparat in avantaj, sa tina prima pagina in aceasta saptamana cu inca un episod din luptele intestine care au luat o necesara pauza dupa moratoriul tacerii impus lui Mircea Geoana acum cateva luni.

Fitilul a fost aprins de chiar presedintele Senatului, care a marcat un an de la confruntarea televizata cu actualul presedinte Traian Basescu printr-un interviu unde il acuza pe actualul lider Victor Ponta ca l-ar fi indemnat sa minta cu privire la celebra vizita facuta lui Sorin Ovidiu Vintu in preziua dezbaterii. Riposta lui Ponta nu a intarziat si de aici a (re)inceput un conflict ce mocnea in interiorul partidului de multa vreme: un grup de parlamentari ai PSD, intre care si fosta eminenta cenusie Viorel Hrebenciuc, l-a acuzat public pe Geoana ca submineaza partidul din interior pentru a face jocurile lui Crin Antonescu si Dan Voiculescu. PNL si PC au fost tot mai des vehiculate drept subiecti ai unei posibile fuziuni, dupa ce conservatorii au repudiat public uniunea pe care o aveau cu social-democratii inca din timpuri imemoriale.

O ipoteza a coagularii opozitiei a fost lansata separat si de Victor Ponta, care si-a aratat disponibilitatea pentru o colaborare mai stransa in plan politic cu liberalii si conservatorii, in ciuda discursului tot mai anti-PSD adoptat de liderul PNL Crin Antonescu in ultimele luni. Un test al acestei colaborari ar fi viitoarea motiune de cenzura, pe care cele trei forte politice ar putea-o depune la Parlament in sesiunea viitoare, ce incepe in februarie.

Devine astfel evident ca tentativele de conciliere publica incercate de presedintele Traian Basescu - care a convocat pentru inceputul saptamanii partidele parlamentare la noi discutii - sunt cel putin anacronice. De altfel, nici in interiorul coalitiei guvernamentale concordia nu e chiar cuvantul de ordine, puterea de negociere si presiune exercitata de UDMR fiind foarte marcanta in cursul discutiilor despre concediul de crestere al copilului, in care PDL a fost nevoit sa revina asupra deciziei initiale si sa accepte un compromis impus de colegii maghiari de guvern.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
PSD,
Geoana,
PDL,
Ponta,
Vintu,
Basescu,
UDMR,
PNL,
Antonescu,
partide
/actualitate/politic/razboiul-politic-al-sfarsitului-de-an-7803834
7803834
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.