Pupat independenţa Casei Naţionale de Sănătate

Autor: Mihai Mitrica Postat la 20 august 2011 17 afişări

Tensiunile dintre PDL şi UDMR referitoare la portofoliul Sănătăţii au fost mascate în această săptămână, pe ultima sută de metri, cu învestirea în funcţia vacantă de ministru a lui Ritli Ladislau.

În acest conflict de uzură, PDL a fost însă nevoit să cedeze jumătate de poziţie, pentru că, odată cu noul mandat de ministru, se schimbă şi statutul Casei Naţionale de Sănătate, aflată în zona de influenţă politică a democrat-liberalilor: astfel, CNAS redevine subordonată ministrului de resort, păstrând însă statutul crucial de ordonator principal de credite, ceea ce pregăteşte terenul şi pentru alte clinciuri publice de genul celor care l-au făcut pe fostul ministru Cseke Atilla să îşi prezinte demisia.

Preşedintele Traian Băsescu a dat şi el de înţeles, chiar de la ceremonia de învestitură, că va continua să pună presiune pe titlularul de la Sănătate în disputa instituţională cu CNAS privitoare la distribuirea fondurilor în interiorul sistemului sanitar. Relaţiile dintre UDMR şi PDL se complică aşadar tocmai înainte de un moment foarte important: rediscutarea sistemului de vot în perspectiva alegerilor de anul viitor.

Democrat-liberalii au fost dintotdeauna împotriva actualului sistem uninominal mixt cu redistribuire (care a adus în 2008 PNL în postura de jucător important în ecuaţia parlamentară) dar susţinerea UDMR pentru schimbarea acestuia a lipsit până acum.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/pupat-independenta-casei-nationale-de-sanatate-8635960
8635960
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.