Leonard Orban: "N-o să fiu un ministru fără portofoliu"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 septembrie 2011 17 afişări

"N-o să fiu un ministru fără portofoliu", a declarat Leonard Orban, noul ministru al afacerilor europene, referindu-se la un proiect vehiculat iniţial de Departamentul pentru Afaceri Europene al Guvernului, care recomanda crearea unui minister al fondurilor europene după modelul bulgăresc, cu ministru fără portofoliu.

Orban a răspuns însă indirect, cu această ocazie, şi criticilor opoziţiei, după care el ar urma doar să fie un fel de purtător de cuvânt la Bruxelles al Elenei Udrea, în mâna căreia ar urma să rămână însă de facto administrarea fondurilor europene. Mai exact, mandatul lui Orban are două obiective - coordonarea între ordonatorii de credite care folosesc fonduri europene şi creşterea gradului de absorbţie a banilor de la UE, ţinând cont că sumele ce va trebui să fie atrase vor creşte în următorii ani, până la un vârf de 6,7 miliarde de euro în 2013.

Ideea de a centraliza coordonarea fondurilor europene la o singură instituţie a a fost susţinută de la bun început de BNR, iar toţi analiştii băncilor străine şi româneşti văd în atragerea fondurilor europene o pârghie importantă de susţinere a creşterii economice.

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, aprecia recent că dacă ritmul de absorbţie din acest an a fonsurilor europene se va menţine, atunci banii alocaţi pentru perioada 2007-13 ar putea fi folosiţi până la finele lui 2013, ceea ce ar fi o performanţă remarcabilă".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/leonard-orban-n-o-sa-fiu-un-ministru-fara-portofoliu-8789269
8789269
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.