La loc comanda

Postat la 19 aprilie 2010 11 afişări

Presedintele Traian Basescu a sifonat dintr-o singura aparitie televizata imaginea unei colaborari eficiente cu un guvern in care fostul sau partid, PD-L, detine controlul efectiv.

Basescu a acuzat indirect Executivul ca l-ar fi indus in eroare si ar fi amanat luarea unor decizii dure privind concedierile din sectorul bugetar in ciuda angajamentelor asumate in fata institutiilor interna¬tionale. Prin urmare, presedintele a anuntat ca lasa diplomatia la o parte si ca va convoca in premiera cabinetul Boc la Palatul Cotroceni, unde va cere situatia exacta si angajamente concrete in aceasta privinta.

Discursul ferm al lui Basescu in ce priveste discrepantele dintre somajul din mediul privat si cel din institutiile publice (de circa zece ori mai mic) a avut insa rolul de a ambala un discurs si mai virulent asupra fostilor colegi din PD-L, acuzati acum de "bolsevizarea partidului", prin modul cum au stabilit sa fie aleasa viitoarea conducere. Desi presedintele nu este la prima admonestare a fostilor colegi de partid, cea de acum este de departe cea mai violenta, ceea ce a nascut comentarii cu privire la interesul pe care l-ar avea seful statului in creionarea viitoarei conduceri a partidului, avand in vedere ca mandatul actualei conduceri ar urma sa se incheie concomitent cu cel de-al doilea mandat prezidential al lui Basescu.

Totusi, momentul ales de presedinte a fost cel putin nefericit, intrucat a ratat cu cateva zile Consiliul de Coordonare al PD-L, for in care se mai puteau face ajustari ale mecanismului de desemnare a celor patru prim-vicepresedinti ai partidului. In acest caz, doar la Conventia Nationala din 16 iulie s-ar mai putea decide modificari care sa aduca partidul in linie cu solicitarile presedintelui. Nemultumirilor evidente din PD-L legate de criticile lui Basescu le-au dat glas deocamdata Vasile Blaga si Radu Berceanu, insa ripostele lor indirecte arata ca lupta este departe de a se fi transat in favoarea uneia sau a alteia dintre tabere.

Pe scurt

INTEGRITATE

ANI are probleme. Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca doua capitole din legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate sunt neconstitutionale, situatie ce ar putea amputa activitatea ANI in viitor. Sesiza¬rea Curtii a fost facuta de avocata Alice Draghici (ea insasi fosta membra a Consiliului National de Integritate, care coordoneaza activitatea ANI) intr-un dosar al medicului {erban Bradisteanu. Inspectorii de integritate cer confiscarea a unor sume din averea lui Bradisteanu, venituri conside¬rate nejustificate. Decizia CC a fost aspru criticata de reprezentanti ai societatii civile si ai organizatiilor care militeaza pentru reforma justitiei.

LEGISLATIE

Telenovela cu functionarii.Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe modificari aduse de Parlament legii privind statutul functionarilor publici. CC a decis ca sunt neconstitutionale modificarile legislative propuse si adoptate de coalitia PD-L - UDMR cu privire la categoriile de functionari publici cu functii de conducere, lista acestor functii de conducere si concursul de recrutare pentru functiile publi¬ce. Disputa juridica in acest caz a inceput inca din 2009, dupa ce coalitia PSD-PD-L a emis o ordonanta de urgenta prin care i-a demis pe functionarii numiti de guvernarea anterioara; PNL a atacat ordonanta la CC, care i-a dat dreptate. In urma cu doua luni, PSD a atacat modificarile legislative facute de noua coalitie de guvernare, pentru a-si proteja la randul sau functionarii.

POLONIA

Dupa doliu, alegerile. Presedintele interimar Bronislaw Komorowski a convenit cu opozitia ca primul tur al alegerilor prezidentiale din Polonia sa aiba loc la 20 iunie. In mod normal, alegerile erau programate pentru aceasta toamna, dar in accidentul aviatic din 10 aprilie din Rusia si-au pierdut viata seful statului si mai multi inalti oficiali politici si militari, printre care si candidatul stangii la prezidentialele de la sfarsitul acestui an. Presedintele interimar este in acelasi timp candidatul oficial al partidului liberal Platforma Civica (PO), de guvernare, iar sondajele dinaintea accidentului ii ofereau un avans clar in fata contracandidatilor. Este posibila si o candidatura a fratelui presedintelui disparut, Jaroslaw Kaczynski, fost premier, insa acesta nu a confirmat deocamdata ipoteza.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
traian basescu,
pdl,
vasile blaga,
radu berceanu,
/actualitate/politic/la-loc-comanda-5916355
5916355
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.