Dupa schimbarea Constitutiei, vin la rand si judetele: azi le vedem si nu-s

Autor: Mihai Mitrica Postat la 11 iunie 2011 43 afişări

Actuala putere pare decisa sa epuizeze tot arsenalul cu proiecte de reforma a arhitecturii institutionale din Romania pana la intrarea in vacanta parlamentara.

Dupa ce, cu o saptamana in urma, presedintele Traian Basescu facuse public proiectul sau de revizuire a Constitutiei, saptamana trecuta a fost randul proiectului de regionalizare a Romaniei, prin desfiintarea judetelor si inlocuirea lor cu structuri mai mari, de tipul regiunilor sau chiar al voievodatelor.

Desi premierul Emil Boc a motivat, in fals, necesitatea regiunilor prin conformarea la regulamentele de accesare a fondurilor europene dupa 2013, este destul de plauzibil ca proiectul sa fi fost scos de la naftalina tocmai pentru a asigura o vara linistita pentru coalitia de guvernare, din perspectiva raporturilor cu UDMR.

Reprezentantii maghiarilor solicita de mai multa vreme adoptarea statului minoritatilor si reimpartirea administrativa a Romaniei, insa pierderea de influenta a actualilor presedinti de consilii judetene, pioni teritoriali de frunte ai partidelor, a tinut pana acum acest ultim proiect in sertar.

E foarte plauzibil ca proiectul sa intre acum pe volanta asumarii raspunderii Executivului, posibil la pachet si cu alte legi aflate in aceeasi stare de letargie parlamentara, intrucat pana la sfarsitul actualei sesiuni a ramas prea putin timp pentru un traseu legislativ firesc.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/dupa-schimbarea-constitutiei-vin-la-rand-si-judetele-azi-le-vedem-si-nu-s-8333157
8333157
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.