Comisar roman vs comisar bulgar

Postat la 20 ianuarie 2010 13 afişări

In timp ce Romania a trecut brio de audierile pentru postul de comisar european, iar prestatia romanului Dacian Ciolos, care a obtinut portofoliul Agriculturii, a fost salutata de catre europarlamentari cu aplauze, vecina Bulgaria a dat cu stangul in dreptul si a stabilit veriga slaba a comisiei Barrosso II.

Candidatul bulgar Rumiana Jeleva a fost nevoita sa renunte la portofoliul de comisar pentru Ajutor Umanitar dupa ce in urma audierilor a fost declarata incompetenta. Candidata desemnata de Bulgaria pentru un post de comisar european a renuntat la aceasta candidatura si a demisionat din functia de ministru bulgar de Externe, dupa ce a fost acuzata de nereguli financiare si de incompetenta. Rumiana Jeleva se afla de aproape o saptamana intr-o pozitie incerta, fiind audiata de Parlament, care ii examineaza pe toti comisarii desemnati. Acestia din urma urmeaza sa isi inceapa mandatul in principiu in debutul lunii februarie, potrivit Mediafax.

Rumiana Jeleva, a fost acuzata saptamana trecuta, cand a fost audiata de catre comisia de specialitate a Parlamentului European, ca nu a dezvaluit o parte din interesele sale, omitand sa mentioneze actiunile detinute la firma bulgara de consultanta Global Consult. Comisia pentru Dezvoltare, care a audiat-o pe Jeleva saptamana trecuta, anuntase ca se va intruni cu usile inchise marti dupa-amiaza, pentru a da un aviz definitiv asupra candidaturii lui Jeleva. Ea a declarat ca nu s-a exercitat nici o presiune asupra sa, in vederea retragerii candidaturii pentru postul de comisar european sau a demisiei din functia de ministru bulgar de Externe, relateaza site-ul Novinite.com.

Imediat, Bulgaria a propus-o pe Kristalina Gheorghieva, vicepresedinte al Bancii Mondiale, pentru a face parte din Comisia Europeana, in locul candidatei controversate, a anuntat marti presedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat de AFP. Vicepresedintele Bancii Mondiale a confirmat la postul national de radio din Bulgaria ca se pregateste sa devina comisar european in locul Rumianei Jeleva, relateaza AFP.

Aceasta in timp ce comisarul roman desemnat pentru portofoliul Agriculturii in noua CE, Dacian Ciolos, a creat o impresie pozitiva la Bruxelles, unde a fost audiat de eurodeputatii din Comisia pentru Agricultura. Numindu-l "expert" in domeniul sau, Financial Times subliniaza ca Dacian Ciolos i-a multumit pe eurodeputati spunandu-le ceea ce voiau sa auda si anume ca Parlamentul European va avea puteri extinse sub Tratatul de la Lisabona si ca vrea mai multi bani pentru agricultura. Audierea s-a incheiat printr-o repriza prelungita de aplauze din partea eurodeputatilor, subliniaza cotidianul britanic.

Anterior, nou-intratele Romania si Bulgaria au avut parte de mandate onorifice in zone cu importanta redusa. Astfel, Romania a detinut portofoliul Multilingvismului prin comisarul Leonard Orban, in timp ce Bulgariei i-a fost acordat cel al Protectiei Consumatorului prin Meglena Kuneva, desemnata printre cei mai buni comisari din mandatul trecut.

Cititi ce ar putea aduce Romaniei desemnarea lui Ciolos in editorialul lui Dorin Oancea de pe www.businessmagazin.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/comisar-roman-vs-comisar-bulgar-5387451
5387451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.