Basescu: Hai sa destramam plasa asta care apasa pe toate comunitatile!

Postat la 27 iunie 2011 18 afişări

Presedintele Traian Basescu i-a indemnat, luni, pe parlamentarii coalitiei de guvernare sa gaseasca pana in septembrie o solutie comuna cu opozitia care sa duca la o restructurare masiva a institutiilor deconcentrate – "agentii si agentioare guvernamentale" care s-au extins in toata tara ca o plasa care sufoca decizia la nivel local.

"Hai sa destramam plasa asta care apasa pe toate comunitatile si care costa statul extraordinar de mult, atat direct, cat si prin evenimente de coruptie!", a spus presedintele in discursul de la Parlament, boicotat de partidele de opozitie.

Fiecare judet are acum cate 40-45 de agentii sau chiar mai mult, care "sufoca administratia locala, o incorseteaza, iar primarii si comunitatile nu pot reactiona si nu se pot pune in valoare", a adaugat seful statului. "Daca in 1989 nu erau nici jumatate din aceste institutii deconcentrate, noi despre ce modernizare si descentralizare discutam, din moment ce in 20 de ani am infiintat continuu agentii?" s-a intrebat Basescu.

Pe de o parte, avem aceasta "plasa intinsa de la Bucuresti pe judetele patriei", care sufoca prin birocratie decizia la nivel de comuna, oras, municipiu; pe de alta parte, avem plasa consiliilor locale, care sufoca administratia locala prin politizare.

"Trebuie sa cream spatiu pentru dezvoltarea de proiecte regionale, ceea ce nu se poate face cu administratia actuala de tip judet", ramasa la stadiul anului 1968, cand statul avea cu totul alte scopuri si urmarea sa controleze oamenii si deciziile la nivel local, a apreciat presedintele, insistand ca reorganizarea judetelor trebuie sa se faca in cele din urma.

Traian Basescu a folosit prilejul discutiei despre restructurare si depolitizare spre a aminti ca actuala criza a datoriilor suverane din Europa are aceeasi sursa cu cheltuielile excesive de la buget angajate de guvernul Tariceanu in 2007-2008: "neinspiratia de a cumpara voturi cu bani publici".

"Au pierdut si ei haturile finantelor publice, lansand programe prin care sa dea bani publici pentru voturi. Doar ca ei o fac de mai mult timp, spre deosebire de noi. Datoria noastra n-a ajuns nici la 60% din PIB, nici la 100% si nici la 150", a explicat Basescu.

Totusi, anul trecut, 46% din cheltuielile de la bugetul de stat erau pentru programe sociale si pensii, la care se adauga 25% pentru cheltuielile salariale din sectorul public, fara administratiile locale, ceea ce este foarte mult, a precizat presedintele.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/basescu-hai-sa-destramam-plasa-asta-care-apasa-pe-toate-comunitatile-8395068
8395068
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.