Basescu: Acum vedem demagogia celor care s-au opus achizitiei avioanelor F16

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 martie 2011 44 afişări

Presedintele Traian Basescu a criticat, intr-un interviu acordat duminica TVR, "demagogia" celor care anul trecut s-au opus deciziei CSAT de achizitie a avioanelor F16 second hand, sugerand ca ar fost bine ca Romania sa fi avut acum cu ce sa lupte in Libia.

"Sase luni de participare militara la astfel de evenimente echivaleaza cu un an de diplomatie", a declarat Basescu, apreciind ca "efectele se vad intotdeauna dupa" pentru tarile care participa la astfel de operatiuni. Pentru Romania insa, "acum se vede demagogia celor care au inceput sa strige ca in loc sa dam ajutoare sociale, cumparam avioane de lupta".

Traian Basescu a glumit pe seama comentatorilor care au criticat autoritatile pentru ca n-au exprimat inca o pozitie oficiala privind atacarea Libiei, spunand ca "e ca si cum am fi un tragator cu o arma in mana si caruia ii tremura degetul pe tragaci". Din punctul lui de vedere, "Romania nu are de ce sa se pronunte acum". "Romania a spus foarte clar ca este solidara si respecta fara niciun fel de comentariu rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU pentru realizarea zonei de interdictie aeriana din Libia, pentru protejarea civililor", a precizat presedintele.

In urma cu o saptamana, presedintele afirmase tot la postul public de televiziune ca Gaddafi nu mai este o solutie pentru Libia, insa apreciase ca recunoasterea autoritatii nationale provizorii de la Benghazi este prematura, iar instituirea zonei de interdictie aeriana ar insemna riscuri de razboi si victime omenesti. El ii comunicase presedintelui francez Nicolas Sarkozy ca o interventie militara nu poate avea loc sub stindardul UE, ci numai al NATO si numai in prezenta unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU.

Romania asteapta acum decizia NATO, care va fi luata in urmatoarele ore, privind prima faza a planului de operatiuni in Libia, care se refera la impunerea zonei de interdictie aeriana in aceasta tara. "Daca vom fi solicitati, ne vom pune la dispozitie capacitatile de sprijin umanitar", a spus presedintele. Daca la NATO se vor aproba directive de executie, va informa CSAT si se va vedea daca decurg obligatii pentru Romania, insa deocamdata nu este cazul. "Este atributul CSAT sa decida pozitia Romaniei si implicarea in functie de ceea ce ni se solicita."

In privinta capacitatilor de interventie militara ale Romaniei in cadrul rezolutiei ONU, adica limitate la interventia aeriana, Basescu a adaugat ca, daca nu se va reusi trecerea la un program de achizitii de avioane, "vom prelungi resursa avioanelor pe care le avem, strict pentru protejarea propriului spatiu aerian si servicii de patrulare aeriana, cum a fost anul trecut in tarile baltice". Nivelul tehnologic al avioanelor existente este insa extrem de scazut, astfel incat "nici daca am dori nu am reusi sa participam in aceasta faza". "Sa ne imaginam cum ajungi cu un MIG 21 Lancer la Aviano", a comentat retoric Traian Basescu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/basescu-acum-vedem-demagogia-celor-care-s-au-opus-achizitiei-avioanelor-f16-8079657
8079657
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.