Are justiţia nevoie de "o ureche de ajutor" de la SRI?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 16 octombrie 2011 59 afişări

Vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, preşedintele comisiei pentru controlul SRI, a stârnit senzaţie cu proiectul său de lege prin care propune cooptarea peste rând a serviciilor speciale în actul de justiţie, permiţând unor ofiţeri anume desemnaţi de SRI să se constituie în "organe speciale de cercetare penală", sub supravegherea procurorului.

Explicaţia lui Preda a fost că noţiunea de ofiţer de cercetare penală specială este conţinută încă din 1968 în Codul de procedură penală şi a fost preluată în Codul din 2010, iar implicarea SRI în actul de justiţie este compatibilă cu cerinţele CEDO şi ale Consiliului Europei în materie de protecţie a datelor personale şi de restrângere a libertăţilor cetăţeneşti în anumite condiţii.

Opoziţia, prin deputatul PNL George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei de apărare, a respins proiectul de lege, însă nici puterea nu l-a primit prea bine, dacă ne uităm la reacţia lui Mircea Toader, şeful grupului parlamentar PDL, care a spus că Preda nu s-a consultat cu colegii când a redactat propunerea şi că el personal nu e de acord cu ea.

SRI, în schimb, apreciază proiectul de lege, considerând că în lipsa lui ar întâmpina "dificultăţi majore" în aplicarea noului Cod de procedură penală.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/are-justitia-nevoie-de-o-ureche-de-ajutor-de-la-sri-8872451
8872451
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.