Antiterorismul bugetar

Postat la 31 mai 2010 14 afişări

Nici sa-si fi dorit mass-media inclinate maladiv spre panica si nu ar fi gasit un motiv mai intemeiat de dezbateri aprinse decat cel oferit de premierul Emil Boc pentru decizia reducerii salariilor si pensiilor.

Boc, doctor in drept constitutional, a anuntat ca strategia Guvernului va fi sa-si asume raspunderea pe cele doua pachete de masuri invocand articolul 53 din Constitutie, care permite restrangerea temporara a unor drepturi in situatii ce tin de apararea securitatii nationale, a ordinii publice sau pentru prevenirea unor calamitati, a unui dezastru etc.

Desi premierul a avut cel mai probabil in vedere o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului care stipula ca doar in astfel de cazuri este permisa restrangerea drepturilor fundamentale la pensie si/sau salariu, este inca neclar daca starea de criza economica cu care se confrunta Romania poate fi invocata cu succes in acest caz.

Pe langa constitutionalisti din afara scenei politice, inclusiv unul dintre membrii coalitiei guvernamentale, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, si-a exprimat dubiile cu privire la viabilitatea unui astfel de demers. Oricum, premierul nu a parut sensibil la astfel de detalii, anuntand ca imediat dupa sedinta Consiliului Economic si Social va convoca Guvernul - posibil chiar in zi de duminica - pentru a asuma formal raspunderea pe pachetul de masuri de austeritate in sectorul bugetar si a trimite instiintarea Parlamentului. Din acel moment, social-democratii au trei zile pentru depunerea mult-anuntatei motiuni de cenzura, iar sindicatele pot decide sa decaleze greva generala pentru a se suprapune cu climaxul tensiunilor politice. Cum UDMR a aratat insa ca nu va sprijini daramarea Guvernului, soarta motiunii de cenzura pare fara speranta, mai ales dupa ce liberalii au anuntat ca vor vota documentul fara entuziasm, fiind "deloc multumiti" de maniera in care PSD a ales sa ii trateze la intocmirea acestui document.

In orice caz, si dupa respingerea motiunii, PSD a anuntat atacul la Curtea Constitutionala, o lupta juridico-politica care se anunta si mai palpitanta, intrucat componenta Curtii sta sa se schimbe in perioada imediat urmatoare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/antiterorismul-bugetar-6197591
6197591
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.