Adrian Năstase: Ideile stângii sunt cele care vor scoate lumea din criză

Postat la 23 octombrie 2011 29 afişări

Din 2008 încoace, lumea a încercat soluţiile dreptei conservatoare, însă aceste soluţii au eşuat peste tot în lume, iar societăţile actuale nu vor ieşi din criză dacă vor continua să ignore marea problemă socială a prezentului – inegalitatea socială, consideră fostul premier Adrian Năstase.

"Faptul că Germania şi Franţa se gândesc la ideea de a introduce impozite speciale pentru speculaţiile bancare, faptul că dreapta britanică lansează planuri pentru crearea de locuri de muncă legitimează mesajul stângii europene, care susţine un stat mai activ, mai implicat, mai responsabil", argumentează Năstase, în discursul pregătit pentru Consiliul Naţional al PSD.

Europenii "au început să sesizeze inconsistenţa politicilor neoconservatoare", precum şi ineficienţa măsurilor de austeritate, iar reacţia lor a început să se vadă, continuă Năstase, exemplificând cu rezultatul alegerilor dintr-o serie de state: "Stânga a obţinut, pentru prima dată în istorie, majoritatea absolută în Senatul francez, după ce s-au câştigat alegerile locale, social-democraţii danezi au câştigat alegerile şi au dat premierul, în Germania social-democraţii câştigă land după land, iar în alegerile locale din Italia, stânga a spulberat dreapta lui Berlusconi".

În acest context, el a criticat faptul că "Guvernul condus de la Cotroceni" continuă "politica falimentară a austerităţii, deşi chiar marile guverne din UE, conduse de neoconservatori, au început să accepte mesajul stângii". În opinia lui Năstase, preşedintele Traian Băsescu "se găseşte acolo unde s-a aflat permanent de-a lungul carierei sale politice: împotriva curentului. A fost socialist când credea că poziţionarea la stânga va da bine, a trecut la dreapta când criza era pe punctul de a începe şi acum continuă să insiste pe aceleaşi idei demonstrate politic drept falimentare".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/adrian-nastase-ideile-stangii-sunt-cele-care-vor-scoate-lumea-din-criza-8893935
8893935
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.