Acum e momentul

Postat la 22 decembrie 2009 11 afişări

Cu ajutorul minoritatilor (in primul rand al UDMR) si al celor racolati in ultima clipa de la PSD si PNL, guvernul Emil Boc are foarte mari sanse sa se (re)instaleze pana de Craciun in functie.

Si totodata sa faca o buna impresie organismelor financiare internationale, care au amanat transa a treia din imprumutul destinat Romaniei tocmai din cauza ca guvernul demisionar condus de acelasi Emil Boc nu avea legitimitate parlamentara.

Vestea buna pentru Emil Boc si PD-L este ca, macar in prima parte a lui 2010, pare exclusa orice tentativa de rasturnare a actualei formule de guvernare: pe de o parte, nici PNL si nici PSD nu sunt dispuse sa-si erodeze imaginea cu masurile dure de austeritate pe care ar trebui sa le ia viitorul guvern, pe de alta parte, in ambele formatiuni urmeaza sa se declanseze un proces de clarificare a legitimitatii conducerii in functie. Daca la PNL inca nu e clar sub ce forma se va manifesta acest proces, PSD se pregateste deja de congres, anuntat pentru februarie-martie si precedat deja de o ofensiva media a unuia dintre potentialii candidati la succesiunea lui Mircea Geoana, Miron Mitrea.

Cu toate masurile dure pe care va trebui sa le gireze, incluzand foarte probabil concedieri in sectorul bugetar si inghetarea salariilor si a pensiilor, PD-L nu este a priori damnat. In primul rand, presedintele Traian Basescu a dat deja semnalul ca nu mai are nimic electoral de pierdut, prin urmare isi poate asuma rolul de paratraznet pentru cele mai nepopulare dintre deciziile cabinetului Emil Boc.

In al doilea rand, urmatoarele alegeri la termen sunt abia in 2012, si pana atunci democrat-liberalii au destul timp sa compenseze bilele negre pe care le pot incasa in perioada urmatoare. Iar anticipatele - la care e posibil sa inregistreze un scor mai slab - nu sunt un motiv de stres pentru PD-L, pentru ca singurul in masura sa le declanseze, presedintele Basescu, nu s-a aratat pana acum dispus sa sacrifice soarta partidului pe care l-a condus numai de dragul reconfigurarii scenei politice.

Pe scurt

  • APARARE

    Rusia vorbeste mai bland. Statele Unite si Rusia au incheiat negocierile pri¬vind un nou tratat de dezarmare nucleara, care sa inlocuiasca acordul START, expirat la 5 decembrie. Noul acord urmeaza sa fie semnat de liderul rus Dmitri Medvedev si cel american Barack Obama pentru a putea intra in vigoare oficial. Rusia a dat semne de bunavointa si fata de NATO, organizatie in care SUA joaca un rol decisiv: presedintele Dmitri Medvedev a primit cu bunavointa propunerile de sprijin logistic pentru fortele NATO din Afganistan, propuneri lansate la Moscova de secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen. Relatiile dintre NATO si Rusia s-au racit dupa conflictul ruso-georgian din 2008.

  • REPUBLICA MOLDOVA

    Au plecat de la Voronin. Un grup de patru deputati comunisti din parlamentul de la Chisinau a parasit partidul si grupul parlamentar al comunistilor, in semn de protest fata de refuzul conducerii partidului de a le permite sa voteze, la 7 decembrie, in favoarea alegerii liderului PD, Marian Lupu, in functia de sef al statului. Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc, Valentin Guznac si Ludmila Belcenkova, deputatii demisionati din partidul lui Vladimir Voronin, au anuntat ca vor crea un nou partid. Ideologul partidului comunistilor, Mark Tkaciuk, i-a acuzat pe cei patru deputati de tradare si le-a cerut sa-si depuna mandatele. Un al doilea val de parasire a Partidului Comunistilor este asteptat peste aproximativ doua luni, cand cei patru deputati ex-comunisti vor infiinta propria formatiune politica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
pdl,
pnl,
psd,
basescu,
boc,
premier,
guvern,
fmi
/actualitate/politic/acum-e-momentul-5197636
5197636
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.