Cine pleacă ultimul să stingă şi lumina: Zeci de miliarde ies din Rusia, după ce investitorii au încetat să mai viseze că ţara se va întoarce pe scena economică globală. Fondurile de investiţii europene au început un exod care va arunca Rusia în urmă cu zeci de ani

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 09 mai 2022 1286 afişări

Cine pleacă ultimul să stingă şi lumina: Zeci de miliarde  ies din Rusia, după ce investitorii au încetat să mai viseze că ţara se va întoarce pe scena economică globală. Fondurile de investiţii europene au început un exod care va arunca Rusia în urmă cu zeci de ani

Marile fonduri de investiţii din Europa, cu nume grele printre care Danske, Nordea şi Jupiter au decis să rupă legăturile cu Rusia, semnalând neîncrederea investitorilor în revenirea ţării pe scena economică a lumii, scrie Finacial Times.

Majoritatea fondurilor care au deţinut active ruseşti s-au trezit cu ele îngheţate la începutul lunii martie, la scurt timp după ce Rusia a declanşat invazia împotriva Ucrainei. Sancţiunile au blocat miliardele investitorilor după ce pieţele din Moscova s-au închis, iar preţul activelor offshore s-a prăbuşit.

Tirul sancţiunilor economice îndreptat împotriva Rusiei – care au inclus şi o blocare a tranzacţiilor pe bursa din Moscova - au oprit investitorii din a obţine miliarde de pe urma schimburilor.

Ramura investiţională a Danske Bank din Danmarca a anunţat startul exitului a trei fonduri importante din Rusia şi Europa de est la finalul lunii aprilie.

„Pe fondul escaladării conflictului şi a provocării privind lichiditatea şi tranzacţiile de pe urma cărora fondurile ar trebui să beneficieze, considerăm că ieşirea din Rusia este o decizie aflată în interesul acţionarilor”, a spus un oficial al Danske Bank.

Valoarea activelor deţinute de fonduri a rămas la un nivel scăzut şi analiştii nu se aşteaptă la o creştere în viitorul apropiat. Costul lichidării fondurilor care ies din Rusia va fi suportat direct de companie.

Nordea Funds, un alt nume important al managerilor europeni de fonduri de investiţii a anunţat că va renunţa la toate planurile investiţionale şi îşi va face ieşire din Rusia. Prima plată către acţionari este programată pentru data de 31 august.

„În funcţie de felul în care se comportă piaţa şi de sancţiuni, putem afirma că va dura mai mult timp pentru ca toate participaţiile fondului să fie vândute”, au declarat oficiali ai Nordea.

Pe lista managerilor de asseturi care renunţă la Rusia se află şi gigantul britanic Jupiter, care a cerut autorităţilor să aprobe închiderea fondului său şi care va trece la lichidare odată ce cererea va fi aprobată.

Investitorii străini care pompau bani în fonduri speculative şi în fondurile de pensii deţineau aproape 170 de miliarde de dolari în active ruseşti la finalul lui 2021. Giganţi precum JPMorgan, BlackRock sau UBS au îngheţat fondurile cu deţineri de active ruseşti de la începutul invaziei, însă nu au anunţat încă un exit complet.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.