Piramida lui Juncker, dominată de adepţi ai austerităţii

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 septembrie 2014 45 afişări

Evaluată cantitativ, noua componenţă a Comisiei Europene înseamnă 14 comisari PPE, 8 de la S&D, 5 de la ALDE şi un conservator, respectiv 9 femei, dintre care 3 fac parte din garnitura de 7 vicepreşedinţi care primesc puteri sporite în CE, având dreptul să coordoneze câte un grup de comisari cu portofolii înrudite şi în acelaşi timp să blocheze orice iniţiativă individuală a acestora.

Piramida lui Juncker, dominată de adepţi ai austerităţii

La rândul lor, cei şapte vicepreşedinţi vor fi coordonaţi de prim-vicepremierul Frans Timmermans, care devine cel mai important om din CE după preşedintele Jean-Claude Juncker.

Cele şapte echipe se vor ocupa de locuri de muncă şi investiţii (coordonator: finlandezul Jyrki Katainen - PPE), piaţa comună digitală (estonul Andrus Ansip - ALDE), uniunea energetică (slovena Alenka Bratusek - ALDE), uniunea economică şi monetară (letonul Valdis Dombrovskis - PPE; în subordinea lui va lucra şi Corina Creţu de la Politică Regională), legislaţie şi stat de drept (olandezul Frans Timmermans - S&D), buget şi resurse umane (bulgăroaica Kristalina Georgieva - PPE) şi politică externă (italianca Federica Mogherini - S&D).

Au fost create două noi portofolii, Migraţie şi Consumatori, iar cel pentru Piaţă Internă se numeşte acum şi "pentru IMM", ca să arate importanţa IMM-urilor în viziunea noii CE. În schimb, a fost desfiinţat portofoliul Extinderii UE, întrucât UE nu are în plan nicio primire de noi membri până în 2020.

Sistemul ierarhizat cu vicepreşedinţi şi grupuri de comisari îi va permite lui Juncker să controleze mai eficient prestaţia unor comisari cu alte viziuni economice decât a lui, cazul cel mai des invocat de presă fiind cel al socialistului francezul Pierre Moscovici, care în teorie are un portofoliu foarte important (Afaceri Economice şi Monetare), dar care în practică va avea puteri limitate de dubla subordonare faţă de Timmermans şi de Dombrovskis.

Dintre cei şapte vicepreşedinţi, patru sunt est-europeni (Bratusek, Dombrovskis, Ansip, Georgieva) şi mai toţi sunt cunoscuţi pentru viziunea lor economică pro-austeritate, unii dintre ei fiind chiar foşti premieri ale căror partide au fost aspru sancţionate de electorat pentru politicile de austeritate promovate (Bratusek, Dombrovskis).

Audierea în Parlamentul European a noilor comisari propuşi de Juncker va începe la sfârşitul lunii şi nu se anunţă deloc simplă, având în vedere în special acuzaţiile că unii dintre nominalizaţi au interese private de afaceri care îi fac nepotriviţi pentru portofoliile respective (spaniolul Miguel Arias Canete la Energie, irlandezul Phil Hogan la Agricultură, britanicul Jonathan Hill la Servicii Financiare).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/piramida-lui-juncker-dominata-de-adepti-ai-austeritatii-13265117
13265117
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.