Moscova acuză Washingtonul că vrea să "taie legăturile economice" dintre UE şi Rusia

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 septembrie 2014 54 afişări

Şeful diplomaţiei ruse a atacat sâmbătă Statele Unite, pe care le-a acuzat că ar căuta să "izoleze" Rusia şi să-i "taie" relaţiile economice cu UE, după intrarea în vigoare a sancţiunilor europene impuse Moscovei pentru presupusa sa implicare în conflictul armat din Ucraina, relatează AFP.

"Practic tot ceea ce fac radicalii şi extremiştii ucraineni (...) primeşte un cec în alb de la Statele Unite", a declarat Serghei Lavrov, citat într-un comunicat emis de diplomaţia rusă, într-un interviu pentru postul TV Centru.

"Washingtonul a dovedit în mai multe rânduri că obiectivul său este să agraveze cât mai mult această criză, cu scopul de a folosi Ucraina ca pe monedă de schimb în noua sa tentativă de a izola şi slăbi Rusia", a apreciat ministrul rus de Externe.

El a denunţat, de asemenea, eforturile Statelor Unite vizând, în opinia sa, să "bată un cui între Rusia şi Europa".

"America vrea să profite de situaţia actuală ca să taie legăturile economice dintre Europa şi Rusia", cu scopul de a impune UE livrările sale de gaz, al căror preţ este net superior gazului rus, a declarat Serghei Lavrov.

Washingtonul doreşte "să-şi asigure condiţiile cele mai favorabile în cadrul negocierilor privind crearea unui parteneriat transatlantic comercial şi de investiţii", a apreciat el.

Astfel, Statele Unite "încearcă să impună Europei livrări de gaz lichefiat american la preţuri care nu pot să fie concurenţiale raportat la preţul gazului rus", a precizat ministrul.

El a acuzat totodată UE că este "pregătită să-şi sacrifice economia (pe altarul) politicii", subliniind că Bruxelles-ul a decis să pregătească o nouă serie de sancţiuni vizând Rusia, pe 5 septembrie, în ziua în care a fost semnat la Minsk un acord asupra unui armistiţiu în Ucraina, "înainte de orice mulţumită unei iniţiative a preşedintelui rus Vladimir Putin".

Însă "sunt sigur că acest lucru va trece. Voci raţionale se aud deja în cadrul UE. Noi nu credem absolut deloc că această îndepărtare poate deveni strategică" în relaţia dintre Moscova şi Bruxelles, a apreciat Lavrov.

"Rusia este interesată ca parteneriatul nostru strategic cu Uniunea Europeană să se consolideze şi dezvolte", a subliniat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
DIPLOMAŢIE,
CRIZĂ
/actualitate/moscova-acuza-washingtonul-ca-vrea-sa-taie-legaturile-economice-dintre-ue-si-rusia-13263170
13263170
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.