PIB-ul României creşte puternic, dar un sfert din tinerii care au sub 25 de ani nu au un job: şomajul în rândul tinerilor aici este de 22%. Media în UE este de 14%

Autor: Ramona Cornea Postat la 02 martie 2023 131 afişări

Rata şomajului înregistrată în luna ianuarie 2023 a fost în România de 5,6%, valoare egală cu cea înregistrată în luna decembrie 2022 şi în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din anul 2022, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

PIB-ul României creşte puternic, dar un sfert din tinerii care au sub 25 de ani nu au un job: şomajul în rândul tinerilor aici este de 22%. Media în UE este de 14%

PIB-ul a crescut cu 4,8% în 2022, companiile au nevoie de oameni. Atunci? Explicaţia şomajului ridicat în rândul celor tineri: „Rata şomajului din rândul tinerilor arată o neconcordanţă tot mai mare între nevoile de pe piaţa muncii şi pregătirea oferită de sistemul educaţional. România este printre ţările cu cele mai puţine progrese la nivel european în privinţa integrării tinerilor pe piaţa muncii“ La nivelul Uniunii Europene, rata şomajului totală a fost de 6,1%, iar cea în rândul tinerilor a fost de 14,4%.

Rata şomajului înregistrată în luna ianuarie 2023 a fost în România de 5,6%, valoare egală cu cea înregistrată în luna decembrie 2022 şi în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună din anul 2022, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Statisticile exprimă evoluţii mixte pe piaţa forţei de muncă în prima lună din 2023, continuarea fluxurilor investiţionale postpandemie fiind contrabalansată de impactul acumulării presiunilor inflaţioniste şi de gradul ridicat de incertitudine, inclusiv ca urmare a persistenţei evenimentelor din Ucraina. În scenariul macroeconomic central BT ne aşteptăm la scăderea ratei medii anuale a şomajului de la 5,6% în 2022 la 5,4% în 2023 şi 2024”, scrie Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică, Banca Transilvania, în cadrul unui raport al băncii.

El spune că scenariul de evoluţie a şomajului în 2023 şi 2024 este susţinut de perspectivele de continuare a fluxurilor investiţionale postpandemie în trimestrele următoare, pe fondul nivelului accesibil al costurilor reale de finanţare şi implementării programelor Uniunii Europene, respectiv Next Generation şi cadrul financiar multianual 2021-2027.

Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers, spune despre evoluţia şomajului în 2023 că, din discuţiile sale cu angajatorii, puţini dintre ei vor să facă restructurări, majoritatea an­ga­jează în continuare, iar cererile sunt mai mul­te pe partea de roluri noi decât de înlocuiri.

„Dacă anul acesta nu vor fi din nou măsuri impredictibile cu impact negativ asupra mediului de afaceri, estimările sunt că rata şomajului ar trebui să scadă uşor. În piaţă există nevoie de forţă de muncă, fapt demonstrat şi de numărul tot mai mare de companii care angajează muncitori străini, şi anul acesta fiind aşteptaţi să ajungă în România 100.000 de muncitori din alte ţări”, a spus ea pentru ZF.  Un indicator care rămâne la un nivel îngrijorător este şomajul în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, care rămâne la un nivel ridicat, de peste 22%.

Sorina Faier este de părere că rata şomajului din rândul tinerilor arată o neconcordanţă tot mai mare între nevoile reale de pe piaţa muncii şi pregătirea oferită de sistemul educaţional.

„România este printre ţările cu cele mai puţine progrese la nivel european în privinţa integrării tinerilor pe piaţa muncii. În primul rând, este necesară o adaptare a programelor educaţionale la cerinţele pieţei şi ale noilor tehnologii, astfel încât tinerii să se formeze în acele domenii care le asigură găsirea unui loc de muncă după absolvire. Altfel, vom vedea mulţi tineri şomeri sau care vor avea joburi sub nivelul calificării lor şi slab plătite.“

 „De asemenea, problema trebuie privită şi din perspectiva aşteptărilor tinerilor de la un loc de muncă în ceea ce priveşte salariul, mediul de lucru, beneficiile şi dezvoltarea carierei în raport cu experienţa şi pregătirea lor. Şi acestea trebuie să fie în concordanţă cu evoluţiile de pe piaţa muncii”, afirmă ea.

La nivelul Uniunii Europene, în ianuarie 2023, rata şomajului ajustată sezonier a fost de 6,1%, stabilă faţă de decembrie 2022 şi în scădere de la 6,3% în ianuarie 2022, arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Eurostat estimează că 13,2 milioane de persoane din UE, dintre care 11,28 milioane în zona euro, erau şomeri în ianuarie 2023. Comparativ cu ianuarie 2022, şomajul a scăzut cu 318.000 de persoane în UE şi cu 220.000 în zona euro.

În ianuarie 2023, 2,78 milioane de tineri cu vârsta sub 25 de ani erau şomeri în UE, dintre care 2,28 milioane se aflau în zona euro. În ianuarie 2023, rata şomajului în rândul tinerilor a fost de 14,4% în UE şi în zona euro, în scădere de la 14,5% în UE şi în creştere de la 14,3% în zona euro în luna precedentă. Comparativ cu ianuarie 2022, şomajul în rândul tinerilor a crescut cu 116.000 de persoane în UE şi cu 112.000 în zona euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.