Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2022 la 7,1% din totalul consumului

Autor: Dorin Oancea Postat la 17 iulie 2022 62 afişări

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2022 la 7,1% din totalul consumului

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2022 la 7,1% din totalul consumului, cel mai mic procent înregistrat din 2008, când Novel a demarat cercetarea comerţului ilegal cu produse din tutun, anunţă un comunicat. 

„În luna mai, piaţa neagră a scăzut la nivel naţional cu 0,8 p.p. Cu toate acestea, constatăm o intensificare a comerţului ilicit în partea de nord-est a ţării, cu 7,5 p.p. avans faţă de martie, până la 26,7%, regiunea fiind în continuare cea mai afectată de contrabandă. Pe de altă parte, în regiunea sud piaţa neagră a scăzut cu 7,4 p.p. până la 2,1%, iar în sud-est cu 5 p.p. până la 3,3%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, „cheap whites” continuă să deţină cea mai mare pondere, cu toate că se află în scădere cu 15,7 p.p., până la 44,8%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Sperăm că acest nivel minim istoric al pieţei negre va putea fi menţinut pe termen lung, mai ales în condiţiile îmbunătăţirii cadrului legislativ prin OUG 85/2022, care pune în acord Codul Vamal cu Decizia CCR 176/2022. Ordonanţa stabileşte un singur criteriu, cantitatea de 10.000 de ţigarete pentru infracţiunea de contrabandă, indiferent de locul săvârşirii acesteia. Se elimină astfel criteriul valorii în vamă, dificil spre imposibil de calculat, mai ales pentru ţigaretele ”cheap whites”. De asemenea, Poliţia şi Jandarmeria au primit atribuţii de control al contravenienţilor din pieţe, oboare, staţii de metrou, zone unde se desfăşoară nestingherit comerţul ilegal. Decizia CCR de neconstituţionalitate a prevederii privind contrabanda asimilată a constituit un bun prilej pentru aceste modificări legislative cerute de mai mulţi ani de producătorii de ţigarete. Cu cât scade mai mult contrabanda, cu atât cresc vânzările legale şi contribuţia la bugetul de stat. JTI România a virat în 2021 la buget circa 5,6 miliarde lei, cu peste 14% mai mult comparativ cu 2020”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

”Recentele modificări legislative aduse Codului Vamal în domeniul combaterii traficului ilicit de produse din tutun reprezintă un pas înainte necesar şi binevenit în sprijinul eforturilor depuse de autorităţi în acest sens. Aceste modificări legislative trebuie susţinute de acţiuni intensificate de aplicare a lor din partea autorităţilor, precum şi de campanii de informare asupra efectelor severe ale contrabandei asupra dezvoltării economice a comunităţilor şi a siguranţei consumatorilor, iar BAT derulează constant astfel de proiecte prin intermediul platformei StopContrabanda.ro şi al parteneriatelor solide cu autorităţile în domeniu. Nivelul minim istoric înregistrat în mai 2022 de 7,1% al pieţei negre din totalul pieţei ţigaretelor este un rezultat al acestor eforturi comune, reflectat şi de contribuţiile semnificative ale industriei tutunului la bugetul de stat: în 2021, BAT a fost cel mai mare contribuabil la bugetul de stat cu circa 11 miliarde de lei plătiţi sub formă de taxe şi accize, o creştere de 10% faţă de anul precedent. Un nivel scăzut al pieţei ilicite, un cadru fiscal predictibil şi echilibrat şi un mediu economic sustenabil reprezintă condiţii esenţiale pentru continuarea investiţiilor noastre în economia românească”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa Centrală şi de Sud în cadrul BAT.

„Investiţiile Philip Morris din România contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ţării. Dacă ne raportăm doar la anul 2020, vânzările de produse Philip Morris în România au generat accize în valoare de 1,9 miliarde lei şi TVA în cuantum de 0,6 miliarde lei. Accizele plătite de PMI în România reprezintă 13% din veniturile bugetare provenite din accizele pe tutun în 2020. Impactul economic total al companiei este estimat la 4,4 miliarde lei, iar investiţiile de aproape 500 de milioane de dolari realizate în perioada 2017-2021 au făcut posibile aceste rezultate. Pe parcursul acestor ani, am transformat fabrica din Otopeni într-o unitate de producţie de ultimă generaţie. Astăzi, peste 90% din producţia fabricii PMI din Otopeni este exportată în peste 50 de ţări de pe cinci continente. Investim încă 100 de milioane de dolari până la finalul anului 2023. Continuarea investiţiilor şi a eforturilor oamenilor noştri pe piaţa locală depinde însă de un cadru de reglementare corect şi de stabilitatea politicilor fiscale”, a declarat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Incertitudinile majore cu care ne confruntăm la nivel regional şi global nu par să se soluţioneze într-un viitor previzibil. Ca urmare, România are nevoie în acest context de stabilitate bugetară, a indicatorilor macro-economici, precum şi de securitatea frontierelor şi de combaterea crimei organizate. După cum arată studiul Novel, în nord-est contrabanda continuă să crească. Aşadar, sunt necesare în continuare eforturi susţinute din partea autorităţilor cu atribuţii în combaterea contrabandei. De asemenea, este nevoie de o politică fiscală coerentă şi predictibilă. Aşteptăm punerea în practică a calendarului de majorare a accizelor pentru următorii 5 ani discutat în cadrul consultărilor industriei cu Ministerul Finanţelor”, a declarat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Este îmbucurător că, după cum arată datele Novel de la începutul anului, reuşim în continuare să ne îndeplinim obiectivul de a contribui la menţinerea pieţei negre a ţigaretelor la nivelul de sub 10%. Vom continua acţiunile de combatere a traficului ilegal cu produse din tutun, în colaborare cu instituţiile abilitate pe plan intern şi internaţional, precum şi cu companiile de profil care îşi desfăşoară activitatea onest, fiind contribuabili importanţi la bugetul statului. Monitorizarea minuţioasă, supravegherea şi controlul vamal eficient sunt activitati esenţiale care contribuie la siguranţa frontierelor de stat şi securizarea veniturilor bugetare”, a declarat Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei.

„Datele consemnate de Novel demonstrează că acţiunile Poliţiei de Frontieră au continuat să aibă efecte pozitive. Astfel, în primele cinci luni ale anului în curs, am reuşit să înregistrăm rezultate foarte bune. În perioada ianuarie - mai au fost reţinute în vederea confiscării, aproximativ 400.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi 3.400 kg de tutun şi 23.800 kg tutun de narghilea. Fenomenul contrabandei duce la proliferarea crimei organizate şi reprezintă o vulnerabilizare a frontierelor de stat. Aşadar, vom continua să derulăm acţiuni de combatere ale traficului ilegal, atât independent, cât şi alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale statului cu competenţe în domeniu”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, comisar şef de poliţie Ivaşcu Victor-Ştefan.

„Poliţia Română acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea contrabandei. Scopul eforturilor noastre este de a micşora impactul negativ asupra bugetului general consolidat al statului, de a continua trendul descendent al infracţiunilor săvârşite în domeniul traficului, prelucrării şi comerţului ilegal cu ţigarete sau cu alte produse din tutun, de a elimina concurenţa neloială şi de a proteja sănătatea populaţiei.” a declarat directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, chestor de poliţie Aurel Dobre.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tutun,
piaţa neagră,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.