Piaţa “fierbinte” a muncii din Germania ar putea determina noi majorări de dobânzi în zona euro. Italia ar putea avea cel mai mult de suferit

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 04 ianuarie 2023 21 afişări

Piaţa “fierbinte” a muncii din Germania ar putea determina noi majorări de dobânzi în zona euro. Italia ar putea avea cel mai mult de suferit

Numărul locurilor de muncă din Germania a atins un maxim post-reunificare în 2022, cu soliditatea pieţei muncii din cea mai mare economie a zonei euro aşteptată să crească probabilitatea operării de noi majorări de dobânzi în pofida riscului recesiunii, notează Financial Times.

Piaţa muncii la nivelul întregii regiuni a rămas sub presiune în pofida creşterii mai slabe în toamnă şi perspectivei unei recesiuni în iarnă, cu şomajul atingând un nou minim de 6,5% în octombrie.

Date separate de la S&P Global arată de asemenea că producătorii germani au continuat să angajeze constant în decembrie în pofida scăderii producţiei. Angajările au crescut în decembrie şi la nivelul zonei euro. Soliditatea pieţei muncii sporeşte temerile legate de o creştere ridicată a salariilor în rândul strategilor, a căror sarcină este să menţină inflaţia sub control.

Piaţa muncii este monitorizată îndeaproape de BCE, avansul salariilor fiind văzut ca a urma să prelungească probabil episodul de inflaţie ridicată din regiune. La reuniunea BCE din decembrie, preşedinta băncii, Christine Lagarde, a remarcat că creşterea salariilor la nivelul regiunii ia avânt, susţinută de pieţele robuste ale muncii.

Pieţele pariază pe o majorare cu 50 de puncte bază a dobânzilor în cadrul şedinţei de politică monetară a BCE din 2 februarie. Economiştii avertizează că Italia este ţara din zona euro cea mai ameninţată de o criză a datoriilor cu BCE continuând să majoreze dobânzile şi să cumpere mai puţine obligaţiuni în lunile următoare.

Guvernul italian a bugetar un deficit fiscal în scădere de la 5,6% din PIB în 2022 la 4,5% în 2023 şi 3% în 2024, însă datoria publică italiană rămâne una dintre cele mai ridicate din Europa, la peste 145% din PIB.

Costurile de finanţare ale Romei au crescut dramatic de când BCE a început să majoreze dobânzile.

Strategii BCE insistă că vor continua să majoreze dobânzile în primele luni ale acestui an. Klaas Knot, guvernatorul băncii centrale olandeze, a declarat pentru FT că banca centrală de-abia acum începe “a doua jumătate” a ciclului său de majorare a dobânzilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dobanzi,
zona euro,
germania,
majorari,
piata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.