Piaţa de certificate verzi este în colaps. Lipsesc ofertele de cumpărare

Autor: Alina Oprea Postat la 18 iunie 2015 492 afişări

Piaţa de certificate verzi este în colaps, neînregistrându-se tranzacţii în lunile mai şi iunie, ceea ce afectează mulţi investitori din domeniul regenerabilelor, în special producători mici şi medii, potrivit Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES).

"Luna trecută, PATRES a atras atenţia asupra unei situaţii fără precedent: pentru prima dată, pe Piaţa Certificatelor Verzi - PCV nu s-a tranzacţionat niciun certificat verde la sesiunea de tranzacţionare din data de 14 mai 2015, numărul ofertelor de vânzare ridicându-se la 111. Pentru a două oară, la interval de o lună, s-a înregistrat o situaţie similară pe piaţa centralizată de certificate verzi: zero tranzacţii, 91 oferte de vânzare, în şedinţa din data de 16 iunie", se arată într-un comunicat al patronatului.

Potrivit PATRES, piaţa de certificate verzi este "în colaps total" din cauza reducerii majore a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie: în 2014 - la 11,1% faţă de 15% şi, în 2015 - la 11,9% faţă de 16% cât era stabilit în Legea 220.

"Pentru exemplificare, vă prezentăm o situaţie a certificatelor verzi pe piaţă. La ora actuală, sunt disponibile spre vânzare 2,6 milioane certificate verzi, la care se adaugă cele care au fost deja emise pentru luna mai (care nu apar încă în raportările OPCOM), estimăm circa 1,5 milioane bucăţi. În total, sunt peste 4 milioane certificate verzi în plus pe piaţă în acest moment, care nu au cumpărători datorită cotei foarte mici. Conform informării ANRE, până la sfârşitul anului vor fi 6 milioane de certificate verzi în plus pe piaţă (fără cumpărători), la care se adaugă cele rămase în plus de anul trecut (circa 3 milioane). Practic, un calcul simplu arată că la finalul anului vor fi 21 milioane certificate verzi în piaţă, iar furnizorii vor trebui să cumpere - conform cotei stabilite - doar 12 milioane certificate verzi", conform comunicatului.

Reprezentanţii PATRES atrag totodată atenţia că această cotă foarte mică, de 11,9% faţă de 16% cât era inţial în Legea 220, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, conduce la pierderi masive pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

"Cu atât mai mult cu cât, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării şi nu la momentul efectiv al vânzării. Practic, aceştia sunt pe calea sigură spre faliment. Cifrele vorbesc de la sine", se arată în comunicat.

Astfel, PATRES solicită autorităţilor lansarea unui proces de consultare în vederea elaborării unor mecanisme echitabile şi predictibile de piaţă pentru toţi participanţii la piaţă.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În prezent, din organizaţie fac parte 83 de companii, atât producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro şi biomasă), reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de peste 400 MW.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ENERGIE,
CERTIFICATE,
/actualitate/piata-de-certificate-verzi-este-in-colaps-lipsesc-ofertele-de-cumparare-14470634
14470634
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.