Piaţa centralelor termice. Vânzările de locuinţe noi susţin vânzările de centrale pe gaz

Autor: Bogdan Alecu Postat la 25 noiembrie 2019 35 afişări

Mai bine de nouă din zece locuinţe fina­lizate în anul 2018 au fost echipate cu cen­trale termice pe gaz, iar modelul cel mai utilizat este cel cu putere de 24 kW. „Urmarea câtorva recomandări simple în alegerea centralei termice va da rezultate pe termen lung, pentru că astfel se pot face economii im­por­­tan­te la facturile de utilităţi în con­di­ţii de confort ridicat“, a decla­rat Cătălin Drăguleanu, country manager la Ariston Thermo România.

Piaţa centralelor termice. Vânzările de locuinţe noi susţin vânzările de centrale pe gaz
Piaţa centralelor termice. Vânzările de locuinţe noi susţin...

Mai bine de nouă din zece locuinţe fina­lizate în anul 2018 au fost echipate cu cen­trale termice pe gaz, iar modelul cel mai utilizat este cel cu putere de 24 kW.  „Urmarea câtorva recomandări simple în alegerea centralei termice va da rezultate pe termen lung, pentru că astfel se pot face economii im­por­­tan­te la facturile de utilităţi în con­di­ţii de confort ridicat“, a decla­rat Cătălin Drăguleanu, country manager la Ariston Thermo România.

Avantajele centralei termi­ce în com­paraţie cu alte sisteme de încăl­zit au făcut ca aceasta să fie pri­ma opţiu­ne de încălzi­re pen­tru apartamen­tele noi. Mai exact, peste 90% din locu­in­ţele finali­zate în anul 2018 sunt dotate cu centrală ter­mi­că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INSSE).

Spre comparaţie, mai puţin de 1% din locuinţele finalizate în 2018 au fost racordate la sistemul de termoficare. Preferinţa românilor pentru centralele termice în aparta­men­tele noi, în detrimentul altor soluţii de încălzire, se remarcă şi în anii anteriori. Astfel, în 2017 şi 2016 ponderea locuinţelor finalizate care au montată o centrală termică este de peste 85%, potrivit datelor INSSE.

„Aceste statistici confirmă faptul că românii doresc solu­ţii moderne şi eficiente de încălzire pentru lo­cuin­ţele lor. Extinderea infra­structurii de trans­port gaze în mai multe zone din ţară ar face ca toţi românii să bene­fi­cieze de stan­darde ridi­ca­te de con­fort, indife­rent că locu­iesc în mediul urban sau rural“, a spus Cătălin Drăguleanu.

Investiţia necesară pen­tru instalarea unei centrale ter­mi­­ce por­neş­te, în medie, de la 3.200 de lei pentru înlocuirea unui model vechi şi poate ajun­ge până la aproximativ 8.200 lei pentru o primă in­sta­lare, într-un apartament de 80 mp, potrivit estimărilor Ariston. Amortizarea achiziţiei se poate face în 2-4 ani, în func­ţie de oraş şi de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.

Parcul total de centrale termice instalate a crescut substan­ţial în ultimii ani, susţinut de debranşări, înlocuiri şi de achiziţiile pentru proiecte noi. Potrivit estimărilor Ariston, numărul total de centrale va ajunge în acest an la apro­ximativ 2,6 milioane, comparativ cu 2,4 mi­lioane în anul 2018. 

Alegerea centralei termice trebuie să ia în calcul supra­fa­ţa locuinţei, numărul de consumatori şi cantitatea de apă cal­dă necesară. Modelul de centrală cel mai utilizat în Româ­nia este cel cu o putere de 24 kW, potrivit pentru un aparta­ment de maximum 120 de metri pătraţi. Recoman­da­rea spe­cia­liş­tilor este însă ca la prima achiziţie clientul să aibă o discuţie cu un consilier specializat, care îl poate ajuta să ia cea mai bu­nă alegere. Gradul de izolare a locuinţei, obi­ce­iurile de con­sum şi nu în ultimul rând factorii cli­ma­tici sunt aspecte tehni­ce importante în procesul de achiziţie.

Cumpărătorul trebuie să aibă în vedere şi ce perioadă de garanţie este asigurată de producător. Durata de utilizare a unei centrale termice depăşeşte, în medie, 10 ani, şi este important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie să fie asigurate de firme specializate. Astfel, reparaţiile sunt efectuate cu piese de schimb originale, iar reviziile tehnice sunt derulate de personal autorizat, aspecte care vor prelungi durata de viaţă a echipamentului.

„Studiile pe care le-am realizat arată că nevoile clien­ţilor au evoluat în ultimii ani şi că serviciile postvânzare sunt tot mai importante, în special pentru persoanele care îşi înlo­cu­iesc echipamentele vechi de încălzire. Extragaranţia a deve­nit unul dintre factorii principali în procesul de achiziţie, mo­tiv pentru care de ceva timp regăsim pe piaţă modele care oferă şi până la şapte ani de garanţie“, a explicat Cătălin Drăguleanu, country manager la Ariston Thermo România.

Pentru un consum cât mai eficient de energie este reco­man­dată gestionarea căldurii prin soluţii de conectivitate in­te­ligentă (smart connectivity), care pot aduce economii sem­ni­ficative la factura de întreţinere, fără însă a renunţa la con­fort. Mai exact, tehnologia actuală îţi permite să controlezi de la distanţă centrala, să poţi regla şi programa temperatura din locuinţă de oriunde ai fi, în funcţie de propriile pre­ferinţe, reducând astfel consumul ridicat atunci când nu eşti acasă.

Aceste echipamente inteligente sunt tot mai căutate pe piaţa locală. Potrivit datelor Ariston, vânzările de centrale „smart“ au crescut cu 24% anul trecut faţă de 2017.

Cătălin Drăguleanu, country manager, Ariston Thermo România: nevoile clien­ţilor au evoluat în ultimii ani şi serviciile post-vânzare sunt tot mai importante, în special pentru persoanele care îşi înlocuiesc echipamentele vechi de încălzire.

Urmărește Business Magazin

Cum se recrutează managerii? Cum se recrutează managerii?

După ce a lucrat peste 15 ani în consultanţă de business şi resurse umane, Alina Conu a găsit curajul necesar pentru a porni în aventura antreprenoriatului. Aşa a luat naştere Kapital HR, companie specializată în recrutarea de specialişti şi candidaţi din middle şi top management. Astăzi, ea colaborează cu nume cunoscute din piaţă, iar recent a lansat un parteneriat cu compania de recrutare Catenon, facilitând intrarea jucătorului internaţional în Europa Centrală şi de Est.

vezi continuarea
ZF.ro
O companie românească este printre cele mai hot firme din tech. Au crescut peste noapte la milioane de euro O companie românească este printre cele mai hot firme din tech. Au crescut peste noapte la milioane de euro
Romania deţine 60% din rezerva totală din Europa a celei mai dorite RESURSE de pe PLANETĂ şi cu toate astea românii o ignoră
ProMotor.ro
Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO Aceste MAJORETE dansau în pauza unui meci. Ce se întâmplă în timp ce ele sunt pe teren a UIMIT pe toată lumea - VIDEO
Cei de la RAR au rămas uimiţi când au văzut ce maşină a venit pentru înmatriculare – GALERIE FOTO
SKODA la testele EuroNCAP. Ce notă a primit CEA MAI VÂNDUTĂ mașină de import în România?
Descopera.ro
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au lucrat la el. ''Aveam zilnic în program...'' Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară. TINERELE pure care au lucrat la el. ''Aveam zilnic în program...''
Marele MISTER al celebrului fluviu NIL care a contrariat cele mai strălucite minţi timp de sute de ani a fost în sfârşit ELUCIDAT şi este de-a dreptul fascinant
Un URS polar cu mesajul ''T-34'' scris pe corp i-a ALARMAT pe cercetătorii ruşi - VIDEO
Go4it.ro
Samsung a lansat telefonul PLIABL în România! Cât costă şi de unde îl cumperi Samsung a lansat telefonul PLIABL în România! Cât costă şi de unde îl cumperi
Au publicat acest clip şi au strâns 2 milioane de DISLIKE-uri în doar 2 zile! De ce urăşte toată lumea acest clip de pe YouTube
Cât de puternice vor fi telefoanele în 2020? Acum avem răspunsul. O companie AMERICANĂ lansează un nou procesor de top pentru telefoane
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.