Phenianul sugerează că tirurile sale de rachetă nu au legătură cu vizita Papei în Coreea de Sud

Autor: Iuliana Enache Postat la 15 august 2014 24 afişări

Coreea de Nord a sugerat vineri că tirurile de rachetă efectuate cu o zi înainte nu au legătură cu sosirea Papei Francisc în Coreea de Sud, ci cu aniversarea încheierii ocupaţiei japoneze.

Într-un comunicat care nu face nicio referire la vizita papei, agenţia oficială KCNA afirmă că liderul regimului, Kim Jong-un, a supravegheat personal o serie de tiruri cu o rachetă tactică de înaltă precizie.

Aceste tiruri marchează 69 de ani de la eliberarea peninsulei coreene de sub jugul colonial japonez în 1945, a adăugat agenţia.

Joi, Coreea de Nord a lansat în mare trei rachete cu rază scurtă de acţiune, la câteva minute după arterizarea avionului papei la Seul pentru o vizită de cinci zile, prima a unui suveran pontif în Asia din ultimii 15 ani.

Alte două rachete au fost lansate în cursul după-amiezii.

De la sosirea sa, papa a lansat un apel către cele două Corei să depăşească "reproşurile" prin dialog şi să înceteze să mai recurgă la "mobilizarea forţelor".

Papa argentinian a salutat "efoturile depuse în favoarea unei reconcilieri şi stabilitatea în Peninsula Coreeană şi a încurajat aceste eforturi deoarece ele constituie singura cale către o pace durabilă".

Coreea de Nord foloseşte deseori tirurile de rachetă cu rază scurtă de acţiune pentru a-şi manifesta furia faţă de ceea ce consideră "provocări" ale Seulului.

Mai multe rezoluţii ONU i-au interzis să mai efectueze tiruri cu rachete balistice, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat Phenianul la începutul lui iulie din cauza tirurilor recente.

În iunie, Phenianul a anunţat că a testat cu succes o rachetă "de vârf" realizată "sub controlul personal al lui Kim Jong-un".

Coreea de Nord nu este cunoscută pentru deţinerea unui arsenal de rachete tactice ghidate, dar analiza unui film de propagandă recent sugerează că ar putea să-şi fi achiziţionat o variantă a unei rachete de croazieră anti-navă de fabricaţie rusească, KH-35.

Inamic jurat al regimului comunist de la războiul Coreei (1950-1953), Washingtonul a denunţat joi aceste noi tiruri de rachete tactice şi a declarat că analizează dacă acestea încalcă rezoluţiile ONU.

"Continuăm să cerem Coreei de Nord să se abţină de la orice acţiune de provocare", a reacţionat Marie Harf, purtătoarea de cuvânt a secretarului de Stat american.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COREEA DE NORD,
COREEA DE SUD,
PAPA
/actualitate/phenianul-sugereaza-ca-tirurile-sale-de-racheta-nu-au-legatura-cu-vizita-papei-in-coreea-de-sud-13095645
13095645
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.