Petro Poroşenko denunţă ambiţiile imperialiste ale lui Vladimir Putin, marcând separat Ziua Victoriei

Autor: Mihai Draghici Postat la 09 mai 2015 135 afişări

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că ţara sa nu va mai marca niciodată Ziua Victoriei împreună cu Rusia, denunţând politicile expansioniste ale Kremlinului şi acuzându-l pe omologul său rus, Vladimir Putin, că încearcă să creeze un nou "imperiu".

Ucraina a celebrat vineri, la fel ca ţările occidentale, victoria împotriva Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial.

Poroşenko a denunţat folosirea de către Rusia a cuvântului "fascist" pentru a cataloga protestele care au condus în 2014 la înlăturarea preşedintelui prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici. Moscova a denunţat în mai multe rânduri metodele "fasciste" ale Administraţiei prooccidentale de la Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei, soldat cu cel puţin 6.200 de morţi.

"Este culmea cinismului ca Ucraina să fie catalogată drept un presupus stat fascist. Scopul acuzaţiilor este justificarea în faţa poporului rus a acţiunilor criminale, a agresiunii Rusiei contra Ucrainei", a spus Poroşenko, potrivit Reuters.

"Nu vom mai marca niciodată Ziua Victoriei o dată cu Rusia, care foloseşte cu sânge rece această sărbătoare ca pretext pentru justificarea politicilor expansioniste, pentru ţinerea vecinilor în sfara sa de influenţă şi pentru crearea din nou a unui imperiu", a acuzat Poroşenko sâmbătă.

Rusia celebrează, sâmbătă, 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial, momentul central fiind parada militară din Piaţa Roşie. La paradă asistă preşedintele Vladimir Putin, omologul său chinez, Xi Jinping, indian, Pranab Mukherjee, şeful statului egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, şi liderul Cubei, Raul Castro.

La parada militară - o demonstraţie a armamentului rus de ultimă generaţie - este prezent şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Noul tanc Armata T-14 este piesa centrală a paradei militare din centrul Moscovei, la care sunt prezentate şi rachete balistice intercontinentale. Aproximativ 16.000 de militari ruşi participă la eveniment, fiind aşteptaţi şi 160.000 de spectatori.

Pe fondul crizei din Ucraina, liderii europeni şi americani - aliaţii Rusiei în al II-lea Război Mondial - nu participă la paradă. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, vor sosi la Moscova după parada militară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
RUSIA,
/actualitate/petro-porosenko-denunta-ambitiile-imperialiste-ale-lui-vladimir-putin-marcand-separat-ziua-victoriei-14235603
14235603
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.