Pesta porcină anunţă dezastrul în Europa: Virusul a fost descoperit într-un mistreţ sălbatic la graniţa dintre Franţa şi Belgia

Autor: Alex Ciutacu Postat la 14 septembrie 2018 162 afişări

Pesta porcină anunţă dezastrul în Europa: Virusul a fost descoperit într-un mistreţ sălbatic la graniţa dintre Franţa şi Belgia

Pesta porcină africană a fost detectată în nord-vestul Europei pentru prima dată în ultimele trei decenii, ameninţând producţia de carne de porc a celui mai mare exportator din lume, întrun moment în care şi China se confruntă cu virusul, potrivit Bloomberg.

Autorităţile din Belgia au anunţat săptămâna aceasta că au descoperit două cazuri de pestă porcină, în care subiecţii infestaţi erau porci mistreţi sălbatici, în apropierea satului Etalle, aproape de graniţa cu Franţa.

În timp ce virusul nu a ajuns încă în fermele mari de porci din Belgia, este primul caz înregistrat în partea nord-vestică a Uniunii Europene din 1986 până în prezent, potrivi Rabobank International.

Virusul nu afectează oamenii, însă nu există leac este 100% letal penrtu porcine, având potenţialul de a perturba relaţiile de import-export pe carne de porc în toată lumea.

Virusul a apărut iniţial în UE în 2014, dar a fost izolat în părţi din est în state precum Polonia şi România.

Autorităţile franceze susţin că descoperirile din Belgia semnalează un grad de răspândire fără precedent pentru acest virus.

„Dacă există o epidemie serioasă într-o zonă care este dens populată cu ferme porcine, atunci ar putea avea consecinţe majore”, spune Justin Sherrard, strategist în cadrul Rabobank în Ultrecht.

De la începutul anului, pesta porcină africană s-a răspândit în 12 judeţe din România, respectiv Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Constanţa,  Ilfov, Călăraşi, Buzău şi Giurgiu, virusul fiind prezent în 207 localităţi din ţară, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În urma izbucnirii celor 898 de focare de pestă porcină africană, peste 230.000 de porci au fost ucişi.

Întrebat de ZF dacă este mulţumit de modul în care autorităţile române au gestionat criza pestei porcine africane până acum, comisarul european pentru agricultură a evitat un răspuns clar: „Sunt foarte mulţumit de nivelul de cooperare dintre Uniunea Europeană şi Ministerul Agriculturii“, a spus el.

În ultimele zile, în spaţiul public se zvonea că Ministerul Agriculturii va interzice creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, pentru a opri răspândirea pestei porcine africane, un zvon care a fost infirmat de Petre Daea. Circa 75% din porcii crescuţi în gospo­dării la nivelul UE trăiesc în România, potrivit reprezentanţilor Comisiei Europene.

„Sigur că nu interzicem creşterea por­cilor - Doamne fereşte! - dar creşterea por­cilor trebuie să se desfăşoare în condiţii sani­tare, în condiţii de biosecuritate ridicate, în aşa fel încât să ne protejăm de această moli­mă“, a spus Petre Daea, ministrul agri­culturii.

Pentru despăgubirea persoanelor fizice şi juridice care rămân fără porci din cauza pestei porcine africane, ministerul Finanţelor a alocat la utima rectificare bugetară suma de 200 mil. lei (aproape 44 mil. lei). Toţi fermierii vor primi despăgubiri pentru cel puţin 100 de kilograme de carne de porc, greutatea la care animalul ar fi ajuns până la Crăciun. Cei care aveau porci mai mari de 100 kilograme la momentul eutanasierii, vor primi suma aferentă greutăţii animalului din momentul sacrificării, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
belgia,
virus,
franta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.