Peisajul din energie se schimba incet, dar sigur: liberalizarea preturilor, privatizari, lichidari

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 aprilie 2011 20 afişări

Stirile importante ale ultimei saptamani au venit exclusiv din energie: inchiderea Arpechim, speculatiile privind privatizarea Oltchim (care s-au reflectat din plin in piata intr-o crestere cu 70% a actiunilor companiei din februarie incoace) si indemnurile dure ale ambasadorului american, repetand aproape cu aceleasi cuvinte indemnurile la fel de dure ale Franklin Templeton, ca autoritatile sa lase balta proiectul "campionilor nationali" energetici Hidroenergetica si Electra si sa treaca mai bine la privatizarea activelor care ar urma sa le compuna.

In paralel, perioada urmatoare aduce scumpiri atat la electricitate, cat si, foarte probabil, la gaze. Factura lunara la energie electrica platita de populatie creste cu 4,5% de la 1 aprilie, ca urmare a introducerii unei contributii pentru sprijinirea producatorilor de energie care polueaza mai putin, iar distribuitorii de gaze naturale au cerut majorarea preturilor in trei trepte, din aprilie pana in luna septembrie, cu 5%, 7% si 9%, pentru acoperirea pierderilor.

Majoritatea celor de mai sus tin intr-un fel sau altul de acordul cel nou cu FMI, care a cerut liberalizarea preturilor la gaze si energie electrica, privatizarea Oltchim, lichidarea companiilor nerentabile din sectorul energetic si vanzarea unor pachete minoritare sau strategice din companiile care ar urma sa faca parte din Hidroenergetica si Electra. Aceleasi lucruri le-au cerut si reprezentantii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care in plus au contestat si decizia statului de a pune Romgaz sa faca o donatie de 400 de milioane de lei la bugetul de stat, decizie pe care firma americana o contesta in justitie.

Referindu-se la afirmatiile de vineri ale ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform carora reorganizarea sectorului energetic in jurul Hidroenergetica si Electra ar semana mai curand cu "reasezarea sezlongurilor pe Titanic", in conditiile in care sectorul are nevoie de investitii de 10 miliarde de dolari, analistii BCR apreciaza, intr-o nota intitulata "Ambasada SUA face lobby pentru Franklin Templeton, ca "lobby-ul agresiv al ambasadei SUA contra planului controversat de a crea doi campioni nationali in domeniul generarii de energie va creste presiunile asupra guvernului de a anula acest proiect si de a lista la bursa Hidroelectrica si Nuclearelectrica, cei mai mari producatori de energie, care furnizeaza peste 50% din productia nationala de electricitate".

"Astfel de critici ferme la adresa Guvernului, ca si lobby-ul pentru Franklin Templeton, au venit dupa ce Banca Mondiala si-a exprimat anul trecut opozitia clara contra proiectului campionilor nationali. Guvernul a convenit, de asemenea, cu FMI sa promoveze un alt plan de restructurare in sectorul generarii de energie, daca infiintarea celor doua companii nationale integrate nu va avea loc in acest an. Listarea la bursa a Hidroelectrica, a Nuclearelectrica si a Romgaz este, in esenta, principalul obiectiv al Franklin Templeton in cursul mandatului sau initial de patru ani ca administrator al Fondului Proprietatea. Aceasta si aplicarea unor standarde de conducere corporatista, ar urma sa fie principalii factori de influentare a pretului actiunilor Fondului Proprietatea pe termen mediu si lung", considera analistii BCR.

Exceptie de la efectele acordului cu FMI face renuntarea OMV Petrom la Arpechim, care, desi decisa de OMV de acum doi ani, inca i-a mai provocat acum reactii de uimire premierului Boc, care a promis ca "va analiza situatia", avand in vedere ca inchiderea rafinariei va duce in somaj circa 700 de oameni. Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor, a anuntat ca statul, ca actionar al Petrom, va contesta decizia OMV in instanta, iar sindicatul din rafinarie a anuntat ca se pregateste de greva.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/peisajul-din-energie-se-schimba-incet-dar-sigur-liberalizarea-preturilor-privatizari-lichidari-8122678
8122678
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.