Pe hârtie intenţiile arată bine, mai rămâne ca economia să le susţină

Postat la 21 decembrie 2012 12 afişări

Programul de guvernare al USL aduce puţine obiective concrete şi amână dincolo de 2013 cele mai aşteptate măsuri: reducerea contribuţiilor sociale, reducerea TVA la alimente, reducerea impozitului pe venit. Deocamdată, guvernul merge conform acordului cu FMI.

Care sunt cele mai importante prevederi din program:

Fiscalitate şi buget

Pentru intervalul 2013-2016 (nu este menţionată data când vor fi luate aceste măsuri, pot fi şi în ultima lună de guvernare):

TVA va reveni la nivelul de 19%.

Menţinerea plafonului de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%.

Reducerea TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%; 15% va rămâne la aceştia pentru dezvoltare. Măsura va fi valabilă doar pentru producţie, şi nu pe lanţul de prelucrare. Se urmăreşte stimularea producătorilor interni şi reducerea evaziunii fiscale din agricultură.

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori.

Scutirea de la plata CAS datorată de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de muncă (cu condiţia menţinerii locului de muncă încă un an).

Reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale.

Creşterea deductibilităţii cheltuielilor în cercetare şi dezvoltare de la 20% la 50%.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
program de guvernare,
economie,
fmi,
ponta
/actualitate/pe-hartie-intentiile-arata-bine-mai-ramane-ca-economia-sa-le-sustina-10406535
10406535
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.