Patronii bogati de firme sarace vor fi reperati de Fisc si impozitati cu 16% pe venitul nedeclarat

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 decembrie 2010 56 afişări

Fiscul va impune cu 16%, de la 1 ianuarie 2011, diferenta de peste 50.000 de lei intre veniturile declarate si cele reale ale persoanelor fizice, a anuntat Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor, dupa sedinta de guvern de joi.

Guvernul a introdus in acest sens conceptul de impozitare a veniturilor nedeclarate a caror natura nu este cunoscuta in momentul controlului. "Organul fiscal trebuie sa demonstreze prin probe ce cheltuiala a facut contribuabilul. Deci nu mergem pe cheltuieli plafonate, asa cum era inainte, cu ilicitul, ca omul trebuie sa traiasca", a explicat ministrul. "Avem veniturile declarate si situatia fiscala personala: daca diferenta este mai mica de 10%, dar mai mare de 50.000 de lei, atunci se trece la impozitare; daca nu, atunci procedura s-a inchis."

De exemplu, o persoana incadrata cu contract de munca in ianuarie, februarie, martie pleaca in aprilie intr-o excursie, Fiscul a descoperit acea cheltuiala si compara ce venituri a avut persoana respectiva cu cheltuiala efectuata, iar persoana are dreptul sa dovedeasca cu documente ca acea cheltuiala provine dintr-un venit impozabil.

Pentru determinarea venitului, fiscul va utiliza mijloace indirecte - metoda cheltuielilor efective (orice persoana care a facut cheltuieli si nu are venituri va fi impozitata), metoda fluxurilor financiare (orice persoana care face incasari si plati si nu are venituri va fi impozitata), precum si metoda patrimoniului ("elementele de crestere de avere" vor fi luate in considerare de catre organele fiscale la stabilirea venitului impozabil).

BIJUTERIILE SI IAHTURILE LA CONTROL

Sorin Blejnar, presedintele ANAF, a anuntat ca va fi creat un departament specializat in cadrul ANAF care va face monitorizarea pe un grup tinta de contribuabili. In Romania, spune el, exista foarte multe firme sarace, cu datorii, dar cu patroni foarte bogati, care in decursul ultimilor ani au omis in mod deliberat sa-si inregistreze veniturile pe societate, producand evaziune fiscala, iar cu acei bani sustrasi din evaziune "si-au construit case, si-au platit excursii, si-au cumparat bijuterii, iahturi, elicoptere sau avioane de lux. Acesti oameni sunt tinta noastra, pe acesti oameni intentionam noi sa-i impozitam in perioada urmatoare, utilizand aceasta metoda de control indirect". Blejnar estimeaza ca sunt 200-300 de persoane aflate in aceasta situatie in prezent.

"Daca aveti 100.000 de euro cheltuieli intr-un an si venituri zero, veti plati 16% din 100.000", a explicat Sorin Blejnar.

"Nu vom fi nici mai buni, nici mai rai decat colegii din alte tari membre ale UE care aplica acest impozit", afirma seful Fiscului, precizand ca departamentul nou-creat din ANAF va avea acces la toate bazele de date ale cadastrului fiscal, astfel incat sa repereze persoanele fizice care fac achizitii si vanzari semnificative de bunuri imobile. Procedura va fi stabilita prin hotarare de guvern, "probabil ca pana la sfarsitul lunii ianuarie".

MICROINTREPRINDERILE POT PLATI 3% IMPOZIT PE VENIT

Ministrul Ialomitianu a anuntat si ca de la 1 ianuarie se va introduce impozitarea microintreprinderilor cu 3% asupra veniturilor obtinute. Conditiile sunt ca microintreprinderile sa aiba o cifra de afaceri echivalenta cu 100.000 de euro in anul precedent si un numar de salariati intre 1 si 9. Microintreprinderile pot opta sa plateasca insa tot 16% impozit pe profit, in special cele care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, consultanta si management.

"O sa vedeti ca in perioada urmatoare o sa apara simplificari si in domeniul contabilitatii pentru intreprinderile mici", a adaugat Ialomitianu.

Impactul bugetar daca toate microintreprinderile ar opta pentru sistemul cu 3% va fi de circa 100 milioane lei, estimeaza ministrul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/patronii-bogati-de-firme-sarace-vor-fi-reperati-de-fisc-si-impozitati-cu-16-pe-venitul-nedeclarat-7843414
7843414
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.