Patriarhia Română: Tema imaginatelor restricţii de Paşti, una momentan ireală

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 10 martie 2021 23 afişări

Tema imaginatelor restricţii de Paşti de anul acesta este una momentan ireală, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu: „Deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorităţi şi cultele religioase”.

Patriarhia Română: Tema imaginatelor restricţii de Paşti, una momentan ireală

„Tema imaginatelor restricţii de Paşti de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistenţă, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situaţii limită şi conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învaţa ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezeşti că programezi cu luni înainte restricţii imaginabile sau nu? Restricţii care raportate la cel mai ordonat şi curat spaţiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă şi dureroasă experienţă”, declară purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

El precizează că nu a existat „şi nici nu putea să existe” anul acesta vreo discuţie oficială despre restricţii de Paşti.

„Nu este corect să declanşăm speculaţii în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorităţi şi cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituţionalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spaţiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat şi cultele religioase (ai căror membrii compun covârşitoarea societate civilă), şi să inducă un nefiresc orizont sumbru de aşteptare în societatea creştină din România”, conchide Bănescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bor,
restricţii,
paşti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.