Patriarhia, în cazul bebeluşului mort după botez: Există şi posibilitatea turnării apei pe creştet

Autor: Cosmin Pirv Postat la 01 februarie 2021 1102 afişări

Patriarhia susţine că taina Botezului se face de către preot prin „afundare” în apă, dar că, în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilului, există şi posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilului. Reacţia vine după ce un bebeluş din Suceava a murit.

Patriarhia, în cazul bebeluşului mort după botez: Există şi posibilitatea turnării apei pe creştet

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, scufundarea copilului în apă se face pentru două, trei secunde, dar există şi varianta turnării apei pe creştetul bebeluşului.

„Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită <afundare> în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două/trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Patriarhiei şi-au exprimat compasiunea faţă de familia copilului decedat şi a cerut Arhiepiscopiei Sucevei urgentarea anchetei.

Bebeluşul de numai şase săptămâni a făcut stop cardio-respirator sâmbătă, după ce a fost scufundat în cristelniţă, în timpul botezului, la o biserică din Suceava.

Copilul a murit în noaptea de duminică spre luni, la Spitalul din Suceava, în acest caz fiind deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Surse medicale au declarat, pentru MEDIAFAX, că bebeluşul avea probleme medicale preexistente şi era născut prematur.

Potrivit unei petiţii postate pe campaniamea.declic.ro, Biserica Ortodoxă Română trebuie să modifice ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă. Petiţia a adunat, în aproximativ două ore, aproape 3.000 de semnături.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
patriarhie,
botez,
bebeluş

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.