Parlamentul elveţian cere explicaţii de la guvern în scandalul preluării Credit Suisse. Preşedintele, Alain Berset, se scuză: „Un eşec al Credit Suisse ar fi avut consecinţe dezastruoase.”

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 11 aprilie 2023 50 afişări

Parlamentul elveţian cere explicaţii de la guvern în scandalul preluării Credit Suisse. Preşedintele, Alain Berset, se scuză: „Un eşec al Credit Suisse ar fi avut consecinţe dezastruoase.”

Parlamentarii elveţieni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de preluarea Credit Suisse, criticând utilizarea de către guvern a măsurilor de urgenţă şi dând vina pe conducerea băncii, scrie Bloomberg.

„Conducerea Credit Suisse trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile sale, care nu sunt dictate doar de corectitudine”, a declarat Hansjoerg Knecht, membru al Partidului Popular Elveţian. „Zeci de mii de angajaţi îşi fac griji pentru locurile lor de muncă.”

Preluarea, descrisă de preşedintele Alain Berset drept cea mai bună opţiune de restabilire a încrederii în pieţe, a creat un gigant bancar ale cărui active sunt de peste două ori mai mari decât economia elveţiană.

Parlamentul, la fel ca şi acţionarii, nu a avut un cuvânt de spus cu privire la acord, totuşi acesta a fost semnat de un grup mic de deputaţi, aşa-numita delegaţie financiară. Asta înseamnă că preluarea nu poate fi oprită de către legislativ.

Anterior, intervenţia guvernului a fost susţinută de Berset, care a spus că miniştrii trebuie să oprească prăbuşirea băncii, care ar fi avut loc într-o zi sau două fără salvarea din 19 martie, şi prevenirea contagiunii pe pieţele internaţionale.

„Consiliul Federal a fost obligat să intervină pentru a menţine stabilitatea atât în Elveţia, cât şi la nivel internaţional şi pentru a proteja economia”, a spus Alain Berset, preşedintele Elveţiei. „Un eşec al Credit Suisse ar fi avut consecinţe dezastruoase.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.