În Parlament, PSD, PNL, UDMR şi AUR au votat un proiect de lege prin care se clonează „consulate pentru noi sinecuri”, spune vicepreşedintele USR Dan Barna: „Cumnaţi, nepoţi, rude trimise pe joburi bune în străinătate, asta face legea votată, nu-i ajută pe românii din Diaspora”

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 08 noiembrie 2022 36 afişări

În Parlament, PSD, PNL, UDMR şi AUR au votat un proiect de lege prin care se clonează „consulate pentru noi sinecuri”, spune vicepreşedintele USR Dan Barna: „Cumnaţi, nepoţi, rude trimise pe joburi bune în străinătate, asta face legea votată, nu-i ajută pe românii din Diaspora”

„Prin votul de astăzi (marţi - n.r.), coaliţia PSD-PNL-UDMR a dat dreptul comunităţilor de români din Diaspora să ceară Guvernului: «Trimiteţi-ne de la Bucureşti un şef cu salariu de ministru». Sper să le fie de folos. Într-o iniţiativă lăudabilă după titlu, creează o clonă de consulate pentru angajarea unor oameni din ţară. Am depus un amendament ca directorul şi oamenii de acolo să fie din rândul comunităţilor de români. Nu au vrut, vor ca ei să fie numiţi de aici, de Ministerul Afacerilor Externe şi Departamentul Românilor de Pretutindeni. Este incredibilă capacitatea acestei guvernări şi a acestei coaliţii de a inventa noi sinecuri şi posturi bine plătite la stat. Cumnaţi, nepoţi, rude trimise pe joburi bune în străinătate, asta face legea votată astãzi, nu-i ajută pe românii din Diaspora. Dacă voiau cu adevărat să-i ajute, PSD şi PNL puteau începe cu facilitarea votului şi cu adoptarea unor legi bune, care să-i facă să se întoarcă în ţară”, declară Dan Barna, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Potrivit comunicatului USR, „pretextul folosit de PSD şi PNL pentru crearea de noi sinecuri este înfiinţarea centrelor comunitare româneşti din străinătate. Concret, Coaliţia a scos din sertare un proiect de pe vremea Cabinetului Grindeanu pe care l-a modificat astfel încât să se asigure că aceste centre vor avea conducere stabilită de la centru”.

„USR a depus amendament ca directorul centrelor să fie ales de românii din străinătate din rândul membrilor comunităţii respective, iar Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) să se ocupe doar de organizarea procesului. PSD, PNL, UDMR şi AUR au preferat însă ca directorul să fie numit şi eliberat din funcţie de conducerea DRP, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe”, se menţionează în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr,
lege,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.