Parabola despre ERM 2

Postat la 23 mai 2006 6 afişări

Discutiile despre raportul de tara au facut saptamana trecuta sa treaca neobservata o alta stire de la Bruxelles: Comisia Europeana urmeaza sa recomande Consiliului de Ministri al UE intrarea Sloveniei in zona euro la 1 ianuarie 2007, ca primul din cele 10 noi state comunitare care adopta moneda unica.

Discutiile despre raportul de tara au facut saptamana trecuta sa treaca neobservata o alta stire de la Bruxelles: Comisia Europeana urmeaza sa recomande Consiliului de Ministri al UE intrarea Sloveniei in zona euro la 1 ianuarie 2007, ca primul din cele 10 noi state comunitare care adopta moneda unica. In schimb, Comisia Europeana a anuntat ca Lituania trebuie sa mai astepte intrarea in zona euro, atata vreme cat inflatia anualizata aici ramane ridicata (2,7%, peste media de 2,6% a celor mai performante state din UE, medie care reprezinta criteriul de masurare a stabilitatii preturilor in statele candidate).

 

La noi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca trecerea la euro a Romaniei poate sa se intample in perioada 2012-2014, daca pana atunci vor fi recuperate decalajele fata de zona euro. La celelalte criterii, Romania sta bine (deficit bugetar de maxim 3% din PIB si datorie publica de pana in 60% din PIB), dar problema ramane inflatia. Isarescu s-a referit la stagiul de cel putin doi ani pe care, inainte de a intra in zona euro, orice tara candidata trebuie sa-l petreaca in mecanismul ratelor de schimb ERM 2 (cu flotare libera a cursului valutar intr-o anumita marja). In cazul Romaniei, a spus guvernatorul, apropierea de ERM 2 obliga la reducerea puternica a inflatiei, pentru ca un curs eliberat de controlul bancii centrale nu-i posibil decat intr-un climat de stabilitate a preturilor in economie.

 

Venita la doar cateva zile dupa ce acelasi Isarescu isi repetase temerile in privinta inflatiei, alimentata de majorarea periodica a preturilor la utilitati si, mai nou, de taxa pe viciu, declaratia despre zona euro si ERM 2 apare ca un fel de parabola in jargon finantist despre sansele integrarii in Uniunea Europeana. Pentru ca adoptarea euro nu e decat expresia monetara a fortei economice a tarilor proaspat intrate si candidate la UE. Faptul ca guvernatorul a repetat ca lupta BNR cu inflatia trebuie sprijinita de politicile fiscale si salariale ale Guvernului sau ca in continuare e nevoie de masuri de franare a creditului nu inseamna decat o alta fata a pregatirii pentru integrare europeana, la fel de importanta ca si reformele din justitie ale eroinei Monica Macovei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/parabola-despre-erm-2-2511254
2511254
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.