„Din păcate, unii au vocaţia de şi de a arunca ţara în haos sub diferite forme şi pretexte, pornind de la politică şi până la a fi indulgenţi cu infractorii”, afirmă Lucian Bode, după ce CCR a respins sesizarea USR asupra propunerii de modificare a Codului Penal.

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 28 iunie 2023 42 afişări

„Din păcate, unii au vocaţia de <demolatori> şi de a arunca ţara în haos sub diferite forme şi pretexte, pornind de la politică şi până la a fi indulgenţi cu infractorii”, afirmă Lucian Bode, după ce CCR a respins sesizarea USR asupra propunerii de modificare a Codului Penal.

„Curtea Constituţională a respins astăzi în unanimitate sesizarea de neconstituţionalitate depusă de către USR şi neafiliaţi asupra propunerii legislative de modificare a Codului Penal pe care am iniţiat-o în februarie împreună cu domnul senator Nicolae Ciucă. Din păcate, unii au vocaţia de <demolatori> şi de a arunca ţara în haos sub diferite forme şi pretexte, pornind de la politică şi până la a fi indulgenţi cu infractorii. Nu poţi să te erijezi în lupul moralist al societăţii româneşti când ataci proiecte de lege care au ca obiectiv pedepsirea infractorilor şi a delicvenţilor”, scrie pe Facebook Lucian Bode.

Curtea, adaugă secretarul general PNL, a desfiinţat integral criticile de neconstituţionalitate ale USR, spunând răspicat că acestea sunt „clare, precise şi previzibile, nefiind contrare principiului securităţii juridice”, majorarea limitelor speciale ale pedepselor penale şi reglementarea unor forme agravate ale infracţiunilor fiind exclusiv de competenţa legiuitorului.

„De prea multe ori am văzut cetăţeni descumpăniţi şi scandalizaţi de pedepsele indulgente pe care le primesc răufăcătorii şi cei care se manifestă cu violenţă la adresa celorlalţi. Sunt de partea celor care doresc să îşi simtă viaţa, familia şi proprietatea mult mai bine protejate. Siguranţa străzii este siguranţa noastră, a tuturor, este siguranţa copiilor, părinţilor şi bunicilor noştri. La momentul depunerii acestei iniţiative legislative s-a provocat o adevărată furtună într-un pahar cu apă de către cei din Opoziţie cu privire la o posibilă încălcare a unor prevederi din Convenţia europeană a drepturilor omului, respectiv din Constituţia României. Nimic mai fals”, afirmă Bode.

El apreciază că esenţa modificărilor pe care le-a propus a fost de a descuraja şi de a sancţiona mai dur faptele cu violenţă produse în spaţiul public ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor.

„Sunt arhicunoscute faptele unor persoane sau grupări de criminalitate organizată care au folosit de atâtea ori violenţa în public, stârnind de nenumărate ori indignare şi sfidând efectiv legea şi regulile de bună convieţuire în comunitate. Nevoia de siguranţă a omului este fundamentală, iar statul are nevoie de legi eficiente împotriva răufăcătorilor. Se încheie astăzi o perioadă în care neputinţa era adesea invocată, autorităţile de aplicare a legii având de acum la îndemână un cadru legal îmbunătăţit pentru a ne apăra şi pentru a ne proteja mai bine. Sunt alături de cei cu care am făcut echipă în ultimii ani la Ministerul Afacerilor Interne şi consider că oamenii în uniformă au nevoie de instrumente eficiente pentru a acţiona, dar şi de protecţie din partea legii. PNL, ca un partid de centru-dreapta, va susţine mereu demersurile şi proiectele de acest fel, la fel ca mulţi români care doresc un stat puternic în lupta cu infracţionalitatea de orice fel. Bunăstarea unui popor este dată şi de gradul lui de siguranţă”, încheie Bode.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bode,
cccr,
usr

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.