(P) Nike încearcă să producă încălţăminte cu amprentă de carbon negativă

Postat la 02 septembrie 2021 63 afişări

(P) Nike încearcă să producă încălţăminte cu amprentă de carbon negativă

Sustenabilitatea a devenit un subiect foarte important, unul pe care din ce în ce mai mulţi oameni îl iau în considerare când achiziţionează diverse obiecte. Oamenii caută firme care sunt responsabile şi care încearcă pe cât posibil să aibă o amprentă de carbon negativă. Acelaşi lucru se aplică şi industriei de îmbrăcăminte, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei.

Compania Nike este una dintre cele care încearcă să vină cu noi tehnologii prin care să facă produsele lor cât mai sustenabile, în special în faza de producţie. Nike are o întreagă agendă legată de sustenabilitate, iar următorul pas pe care l-a făcut a fost să facă un parteneriat cu o companie de biotehnologie, Newlight Technologies, pentru a reduce amprenta de carbon.

Mai specific, Nike plănuieşte să exploreze utilizarea materialului AirCarbon, noul material carbon-negativ al celor de la Newlight, produs din microogranisme din ocean. Crearea noului material utilizează, de asemenea, gaze cu efect de seră.

Adidaşi Nike damă cauta pe Emag cele mai noi oferte

Scopul celor de la Newlight este de a lupta împotriva poluării cu plastic şi a schimbărilor climatice prin podrucţia acestui substitut. Momentan, materialul a fost utilizat ca piele falsă pentru ochelari, genţi şi portofele. Cei de la Nike plănuiesc să exploreze capacităţile acestui nou material, AirCarbon, pentru a produce încălţăminte mult mai sustenabilă şi prietenoasă cu mediul.

Ce este AirCarbon?

Pentru producţia acestui material, Newlight utilizează microorganisme din ocean care consumă gaze cu efect de seră şi aer şi pe care îl convertesc în interiorul celulelor materialului. Astfel, AirCarbon este un material care stochează energie (polyhydroxybutyrate sau PHB), fiind compus din 40% oxigen din aer şi 60% carbon din gazele cu efect de seră.

În acelaşi timp, materialul este certificat ca fiind carbon-negativ, ceea ce rezultă în reducerea CO2 din atmosferă. AirCarbon poate fi topit într-o varietate de forme: fibră, piele sintetică, forme solide, ceea ce deschide calea pentru foarte multe posibilităţi. AirCarbon a fost aprobat de FDA, fapt ce le-a permis să producă paie şi tacâmuri  în colaborare cu Shake Shack. Acest lucru ar putea duce la o curiozitate: precum Crocs, vor putea oare încălţările Nike să fie comestibile?

Drumul către o amprentă de carbon zero a început pentru compania Nike de câţiva ani. Aceştia doresc ca până în 2030 să reducă emisiile de carbon cu 65%. În America de Nord, Nike deja îşi operează toate facilităţile cu 100% energie regenerabilă. Ei doresc ca până în 2025 să utilizeze 100% energie regenerabilă la nivel global în absolut toate facilităţile deţinute şi operate de către companie.

Adidaşi Nike damă Emag

În momentul de faţă, Nike se concentrează pe patru scopuri principale:

  • Inovaţii şi materiale cu impact scăzut;
  • Creşterea eficienţei energetice în operaţiuni şi în cadrul lanţului de aprovizionare al companiei;
  • Creşterea consumului de energie regenerabilă pe parcursul operaţiunilor şi încurajarea adoptării pe scară mai largă a acestuit timp de energie, pe tot parcursul lanţului de aprovizionare;
  • Colaborarea cu alte organizaţii (alte corporaţii, guverne, ONG-uri) pentru a scala impactul şi a crea condiţii mai bune pe piaţă pentru energie curată.

Nike utiliează peste 16.000 de tipuri diferite de materiale, iar o pereche de încălţări poate avea până la 30 de materiale diferite. Indexul de sustenabilitate a materialelor pe care compania îl utilizează îi ajută să compare 57.000 de materiale diferite de la peste 700 de producători pentru a determina care sunt materialele cele mai prietenoase cu mediul. Nike alege să utilizeze polyester reciclat, bumbac provenit din surse sustenabile şi să utilizeze tehnologii inovatoare care reduc cantitatea de apă şi substanţe chimice utilizate pentru a colora materialele textile. În finisarea materialelor textile, Nike caută să îmbunătăţească sistemul de boilere şi să le facă electrice pentru a utilizat surse regenerabile, precum panouri fotovoltaice.

Sustenabilitatea şi schimbările climatice sunt direcţii importante pentru compania Nike, reprezentând puncte strategice în care aceasta investeşte pe termen lung. Multe companii urmează acest traseu în încercarea de a interveni în schimbările climatice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nike,
incercare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.