Orice român poate să devină acţionar al Dinamo: clubul de fotbal se listează pe platforma Seedblink. Eugen Voicu, acţionar Dinamo: Vrem să atragem 1,95 mil. euro

Autor: Liviu Popescu, Eduard Ivanovici Postat la 16 iunie 2023 106 afişări

Orice român poate să devină acţionar al Dinamo: clubul de fotbal se listează pe platforma Seedblink. Eugen Voicu, acţionar Dinamo: Vrem să atragem 1,95 mil. euro

Orice român poate să devină acţionar al clubului de fotbal Dinamo cu minimum 1.000 de euro, şi să susţină planurile de redresare ale echipei din Ştefan cel Mare, după ce noii acţionari au decis să listeze clubul de fotbal pe platforma Seedblink pentru a atrage finanţare.

“Ne-am propus să atragem 1.948.000 de euro pentru toate nevoile clubului în momentul de faţă. Plecăm de la o bază, de la nişte servicii în cadrul clubului aproape de zero. Scenariul de exit în cinci ani este cu un multiplu de 2,6-4,3x estimat sau IRR de 19,6-31,8%”, spune pentru ZF Eugen Voicu, unul dintre acţionarii Dinamo.

“Ni s-a părut că este un mod de a crea interes într-o formă comparabilă cu fenomenul „socios”, în care suporterii, fanii pot deţine acţiuni la club şi în felul acesta se pot implica mai direct în buna desfăşurare a clubului. Pentru că legislaţia nu permite deocamdată, ca în alte ţări, organizarea de cluburi de genul acesta, ni s-a părut că este o metodă similară prin care putem da acces celor interesaţi să facă parte din povestea Dinamo şi ce vrem noi să construim”.

Listarea pe Seedblink o premieră pentru fotbalul românesc – apelarea la puterea financiară a fanilor şi investitorilor prin intermediul unei platforme de crowdfunding – cu o rundă de finanţare care începe în curând şi cu un tichet minim de 1.000 de euro.

“Sunt şi nişte beneficii, cine vine cu mai mulţi bani va primi ulterior şi nişte servicii suplimentare. Urmează să comunicăm în curând. De exemplu, cine vine cu 50.000 de euro va avea un abonament gratuit pe următorii X ani. Poate avea o plachetă că este susţinător de top al Dinamo sau poate avea acces la întâlniri cu jucătorii.”

În februarie 2023 Dinamo 1948 şi-a schimbat acţionariatul, Red&White 2022 Management (Eugen Voicu 58%, Andrei Nicolescu 38% şi Dan Gătăianţu Junior 4%) preluând 80% de la Lotus Perfect Product (72,8%) – controlat de Pavel Şerdean şi de la Peluza Cătălin Hâldan (8%).

“Ca să construim am vrut să avem o paletă de acţionari din mai multe medii. Fiecare este binevenit, mai ales dacă vine cu anumite servicii sau cunoştinţe în anumite domenii.  Nu contează dacă sunt persoane fizice sau juridice”.

Eugen Voicu, antreprenor care ere experienţă îndelungată pe piaţa de capital, spune că în anul cinci va evalua serios listarea Dinamo la Bursa de Valori Bucureşti. “Dar BVB este mult mai restrictivă şi nu este momentul în evoluţia clubului. Investitorii de pe SeedBlink au un apetit mult mai mare de risc şi investesc potenţialul unui business. În al doilea rând, investitorii de pe SeedBlink pot fi şi din afara ţării. Atractivitatea este mult mai mare pe o platformă de public funding decât ceea ce se poate face în momentul de faţă pe piaţa de capital, unde intervine ASF cu aprobări, avize”. Cum vor proceda cei care vor să-şi vândă acţiunile?

“Platforma asigură după aceea tranzacţionare în structura ei. Dacă cineva va dori să îşi vândă acţiunile, platforma va pune la dispoziţie acest serviciu. Recuperarea poate să vină în urma unei asemenea tranzacţii sau, peste un număr de ani, în momentul în care listăm Dinamo la Bursă, aceste acţiuni pot deveni de fapt acţiuni la clubul Dinamo. Nu se poate momentan până nu ieşim din insolvenţă şi facem alte operaţiuni. Ne-am propus să ieşim din insolvenţă anul viitor şi probabil că lucrul acesta trebuie să se întâmple cât mai repede pentru că ne ajută foarte mult în colaborarea sportivă cu clubul Dinamo şi ne ridică nişte bariere foarte mari în organizarea clubului. Avem o conferinţă de presă pe 21 iunie la Muzeul Fotbalului”.

Potrivit datelor din platforma Termene.ro, Dinamo 1948 a avut în 2022 afaceri de 10,2 mil. lei şi o pierdere de 8,4 mil. lei. În 2021 afacerile erau de 10,9 mil. lei iar pierderile se ridicau la 15,6 mil. lei. Cheltuielile totale în 2022 au fost de 18,7 mil. lei.

SeedBlink este o platformă de investiţii de risc specializată în tehnologie, care permite investitorilor individuali să finanţeze start-upuri şi scale-upuri europene de top, alături de investitori instituţionali. SeedBlink a mobilizat până în prezent prin intermediul reţelei sale de investitori 200 de milioane de euro în start-upuri tech din Europa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dinamo,
voicu,
seedblink,
roman,
actiuni,
finantare,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.