Orban propune ca cifra de şcolarizare să ţină cont de piaţa muncii, nu de tipul de cadre didactice

Autor: Laura Buciu Postat la 30 iunie 2021 66 afişări

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi-ar dori ca cifra de şcolarizare să nu mai fie stabilită în funcţie de specializarea cadrelor didactice, ci în funcţie de cererea din piaţa liberă, mai ales că, în domeniul tehnic, „dai cu tunul să găseşti un specialist”.

Orban propune ca cifra de şcolarizare să ţină cont de piaţa muncii, nu de tipul de cadre didactice

Ludovic Orban a spus, miercuri, la conferinţa „Învăţământul profesional dual în pandemie”, că în urmă cu 16 ani, învăţământul tehnic şi profesional în România „a fost pus pe butuci”, iar în această perioadă, de pe băncile şcolilor au început să vină tot mai puţini oameni pregătiţi, specializaţi în domenii tehnice.

„Eu pot să vă spun limpede că astăzi este o frână în dezvoltarea României. Faptul că noi nu am mai generat prin sistemul de educaţie oameni cu pregătire care să aibă capacitatea la absolvirea unei forme de învăţământ, şcoală profesională, liceu tehnic, să aibă o meserie, să intre pe piaţa muncii, să aibă şansa de a reuşi în viaţă. Învăţământul dual este o necesitate absolută de refacere a învăţământului tehnic şi profesional în România. Implicarea companiilor private în susţinerea unor forme de învăţământ care să poată să pregătească meseriaşi este fundamentală pentru atingerea obiectivului de a reuşi în acest domeniu”, a spus preşedintele PNL.

Orban a mai spus că fiecare român se confruntă chiar şi în gospodărie cu lipsa specialiştilor.

„La ora actuală dai cu tunul după meseriaşi. Ne confruntăm în gospodăriile noastre. Nu găseşti un instalator, un electrician, inclusiv în materie de amenajare a grădinii. Sunt atâtea domenii neacoperite în care e un loc pe piaţă uriaş şi în timpul acesta sistemul de învăţământ generează absolvenţi, o parte nu-şi iau bacalaureatul şi care nu au un drum în viaţă. Sistemele de învăţământ din ţările occidentale, pentru fiecare cumpănă care există în viaţa şcolară prevăd o rută care să îi permită elevului să dobândească aptitudinile, cunoştinţele, deprinderile ca să poată să reuşească în viaţă”, a mai spus Orban.

Acesta crede că o soluţie ar fi ca cifra de şcolarizare să nu mai fie stabilită în funcţie de tipul de cadre didactice, ci în funcţie de cererea de piaţă.

„Noi trebuie să pregătim forţă de muncă ţinând cont de cererea pieţei, nu ţinând cont de ce tipuri de cadre didactice avem. Avem o problemă: dintre absolvenţii învăţământului dual o parte pleacă afară. Şi dacă sunt angajaţi la companie, stau un pic la companie, după care pleacă afară”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

El crede că ar trebui găsită o formă de relaţie contractuală între compania care este implicată în forma de învăţământ dual şi beneficiarul sistemului de învăţământ dual pentru ca cel care a fost şcolit să rămână în ţară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
orban,
didactic,
învăţământ dual

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.