Oraşul unde trebuie să aştepţi 20 de ani dacă vrei să îţi cumperi o casă. Vezi care este motivul

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 24 decembrie 2016 1067 afişări

Oraşul unde trebuie să aştepţi 20 de ani dacă vrei să îţi cumperi o casă. Vezi care este motivul

Orasul care detine recordul Guiness Book in ce priveste perioada de asteptare pentru a gasi un spatiu de locuit, cu chirie, este Stockholm. Este nevoie de nu mai putin de 20 de ani pentru ca o locuinta din capitala Suediei sa se elibereze, relateaza BBC. Din acest motiv, cele mai multe spatii de locuit oferite pentru inchiriat, din acest oras, sunt amenajate in stil minimalist.

Cererea de locuinte de inchiriat in Stockholm este una dintre cele mai acute la nivel mondial. In mod evident, nu este deloc distractiv pentru cei care se muta sa-si care in noua locuinta bunurile lumesti.

Pentru expati, capitala Suediei pare taramul fagaduintei, dar odata obtinuta slujba dorita, nou venitii in oras se vor confrunta cu o intreaga serie de probleme. Spatiile de inchiriat sunt una dintre acestea, pentru ca perioada de asteptare pentru eliberarea acestora poate ajunge si la 20 de ani, motiv pentru care orasul detine recordul Guiness Book din acest punct de vedere ; situatia este valabila mai cu seama in cazul cartierelor bine cotate. Perioada medie de asteptare se plaseaza la noua ani.

« Gasirea unei locuinte in acest oras, pe care il iubesc, s-a dovedit a fi o experienta extrem de neplacuta », povesteste Maeva Schaller, o inginera de 27 de ani care s-a mutat in capitala Suediei  din orasul francez Grenoble.

Stockholm este capitala cu cel mai rapid ritm de crestere, din cauza nivelurilor record ale imigratiei ; in plus, se poate lauda cu cea mai mare rata a natalitatii de pe tot continentul european dar si cu o zona in care start-up-urile infloresc. Din aceste motive, populatia orasului a crescut cu aproape un sfert de million de locuitori in numai sapte ani.

In oras, autorizatiile de costructii se dau cu mare dificultate, iar investitiile limitate, de-a lungul mai multor decenii, precum si incapacitatea mai multor serii de guvernanti de a gestiona dezechilibrul dintre cererea si oferta de locuinte a dus la crearea acestei situatii.

De-a lungul ultimilor sase ani, Maeva Schaller a locuit in noua spatii diferite din sapte cartiere diferite, cel mai adesea reusind sa subinchirieze de la cei care au contracte de chirie pe termen lung.

Aceasta situatie afecteaza chiar si companiile, pentru ca unii dintre candidatii pe care si-ar dori sa-i angajeze sunt speriati de dificultatile pe care le pot intampina in cautarea unei locuinte. Asa ca multe firme au inceput sa ia déjà pozitii publice, prin scrisori deschise catre autoritati dar si prin organizarea unor proteste prin care sa atraga atentia asupra acestei probleme.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.