„Oracolul din Omaha” a dat de înţeles cine i-ar putea locul în poziţia de CEO când se va retrage de la conducerea Berkshire Hathaway

Autor: Alex Ciutacu Postat la 05 mai 2019 59 afişări

„Oracolul din Omaha” a dat de înţeles cine i-ar putea locul în poziţia de CEO când se va retrage de la conducerea Berkshire Hathaway

Veteranul Warren Buffett, 88 ani, le-a dat încă o dată acţionarilor Berkshire Hathaway indicii cu privire succesorul său (sau succesori) la conducerea gigantului de investiţii, dar nu a dorit nici de această dată să insiste asupra subiectului – ceea ce a frustrat o parte din oamenii prezenţi la adunarea anuală a acţionariatului vehicului de investiţii, potrivit CNBC.

Preşedintele şi CEO-ul Berkshire Hathaway, cunoscut drept „oracolul din Omaha”, a spus că executivii Greg Abel şi Ajit Jain ar putea într-o zi să vină la masă cu el şi cu vicepreşedintele Charlie Munger şi să răspundă la întrebări în faţa acţionarilor.

Timp de mai mulţi ani, Buffett şi Munger au răspuns întrebărilor acţionarilor fără a împărţi scena arenei din Omaha cu altcineva.

Însă Buffett a spus sâmbătă că „acest format nu va fi valabil pentru totdeauna şi dacă va fi mai bine să îi aibe şi pe ei (n.r: Abel şi Jain) pe scenă”, atunci ar fi fericit să o facă. Acesta a adăugat că s-au gândit şi la varianta în care toţi patru să fie pe scenă în acelaşi timp.

„Adevărul este că cei doi sunt mai buni decât noi, cunosc afacerile mai bine, muncesc de departe mai mult, aşadar sunteţi invitaţi să le adresaţi întrebări în cadrul acestei întâlniri”, le-a transmis Buffett acţionarilor, potrivit Bloomberg.

În timp ce Buffett şi Munger oferă adesea răspunsuri cu privire la filosofiile lor generale, privind investiţiile şi administrarea companiilor, Abel şi Jain s-au axat asupra unor detalii specifice. Abel a stabilit calendarul pentru unele iniţiative privind energia curată a companiei şi competitivitatea ratelor sale în statul american Iowa, în timp ce Jain a trecut rapid în revistă unde se situează, din punct de vedere al profitabilităţii, unitatea Geico a Berkshire faţă de principalul său rival, Progressive Corp.

Abel este considerat potenţialul succesor al lui Warren Buffett, datorită vârstei mai mici şi a competenţelor mai extinse. Pe de altă parte, Buffett a spus, în repetate rânduri, că Jain a generat mai mulţi bani pentru acţionari decât Abel.

Subiectele de discuţie au abordat şi participaţia lui Buffett la Kraft Heinz, care a trebuit să fie exclusă din câştigurile primului trimestru al Berkshire Hathaway, deoarece Kraft Heinz încă nu şi-a depus raportul anual pentru 2018, pe fondul investigaţiei de reglementare.

De asemenea, având în vedere faptul că Buffett a evitat de-a lungul timpului să investească în companii din domeniul tehnologiei, iar cinci dintre cele mai valoroase companii ale lumii activează în acest sector, miliardarul a fost întrebat dacă acest lucru ar trebui să se schimbe. El şi Munger şi-au exprimat regretul privind ratarea mai multor acţiuni care şi-au amplificat valoarea, inclusiv la Google. Munger a justificat acest fapt prin investiţia recentă a companiei în Apple, care a generat câştiguri de mai mult de 10 miliarde de dolari. Referindu-se la Amazon, Buffett a afirmat că nu este dispus să investească în companii pe care nu le înţelege.

Alte informaţii acoperite în cadrul întâlnirii au vizat câştigurile companiei. Profitul operaţional a crescut cu 5% în al patrulea trimestru, la 5,56 miliarde de dolari, în urma câştigurilor BNSF Railway, precum şi al celor generate de fabrici şi de comerţul cu amănuntul. Venitul net al Berkshire Hathaway a crescut la 21,7 miliarde de dolari.

Deşi Buffett a spus că „nu facem un obiectiv din a cumpăra” acţiunile firmei la preţurile curente, Berkshire a reachiziţionat mai multe stocuri în primul trimestru al anului 2019 decât în tot anul 2018.

Buffett este un cunoscut critic al fondurilor speculative şi al structurilor acestora privind taxele, iar în cadrul discuţiilor de sâmbătă, acesta a adus din nou atacuri către firmele cu capital privat.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.