Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Nu ştim cât mai durează criza politică, dar eu unul aş dori să avem un ministru al Economiei, al Sănătăţii şi unul de Externe cum are Ungaria. Poate chiar luam unul de acolo

Autor: Dragos Damian Postat la 02 noiembrie 2021 96 afişări

Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Nu ştim cât mai durează criza politică, dar eu unul aş dori să avem un ministru al Economiei, al Sănătăţii şi unul de Externe cum are Ungaria. Poate chiar luam unul de acolo

Motto: “Unless a country has its own capabilities in strategically important areas, it will have to rely on “the goodwill and helpfulness of others”, the foreign minister said”

https://abouthungary.hu/news-in-brief/fm-hungary-is-continuously-developing-its-strategic-national-capabilities

Citatul din motto-ul de mai sus apartine lui Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe. Daca dati click pe link-ul de dedesupt veti ajunge pe pagina principala a site-ului oficial https://abouthungary.hu/,  unde in afara de relatarea care cuprinde citatul veti gasi deloc surprinzator o serie de initiative si masuri absolut translatabile in Romania: alocare de 6,2% din PIB pentru masuri de sprijinire a familiei, Ministrul Inovatiei si Tehnologiei in vizita in Germania la companii din domeniul tehnologiei medicale, Ministrul Justitiei vorbind despre o “Europa intelegenta bazata pe tari puternice”. Afli si ceea ce stim deja, ca Ungaria a sarit in ajutorul Romaniei in criza medicala.

Iti doresti sa vezi aceste initiative si masuri si in Romania, din pacate acum nu avem timp de strategii, suntem in criza medicala cu o medie de 500 de morti si 10 mii de infectati pe zi plus criza economica plus criza politica si contemplam alegeri anticipate.

Dar cea mai rezonanta este declaratia ministrului ungar de externe, care apreciaza ca daca o tara nu detine propriile capacitati in arii de importanta strategica aceasta va trebui sa se bazeze pe “bunavointa si ajutorul altora”.

Energie, alimentatie, medicamente si consumabile medicale, nevoi fundamentale pe care Romania a ajuns sa le importe aproape in totalitate, pentru ca timp de 30 de ani am distrus sistematic capacitatile in arii de importanta strategica cladite de Ceausescu, si am pus in locul lor mandre mall-uri, cladiri de birouri si ansambluri rezidentiale. Si acum miile de oameni de afaceri care au participat sau doar asistat complice la decaderea industriilor strategice din tara comenteaza ca politicienii sunt de vina; nu, vina este a noastra ca nu am stiut sa convingem politicienii sa puna in loc sicapacitati in arii de importanta strategica. Nici PNRR-ul nu intareste rezilienta si redresarea industriilor strategice, aduce poate vesti bune de infrastructura, dar nu atrage investitii si finantari in capacitati in arii de importanta strategica.

Guvernul tari vecine nu doar spune, ci chiar face. Aflam din aceeasi sursa ca Ungaria a aprobat o finantare de aproape 200 milioane de Euro intr-un program de sprijin pentru industria sănătăţii – un acord de 70 miliarde forinti – de care vor beneficia 50 de companii de profil din Ungaria. Efectele probabil nu se vor resimti in aceasta pandemie, dar cu siguranta Ungaria va fi pregatita pentru toate cele care vor urma si nu va sta cu mana intinsa la straini.

Asadar, imi doresc un ministru al Economiei, al Sanatatii si unul al  Afacerilor Externe asa cum are Ungaria. Imi doresc un Guvern puternic care sa ia decizii grele pe termen scurt si folositoare Romaniei pe termen mediu, in asa fel incat sa nu mai facem stiri negative pe CNN si Deutsche Welle si sa nu ne crape obrazul de rusine ca se uita strainii cu dispret spre noi.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.