ONU afirmă că niciun camion cu ajutoare nu a intrat marţi în Gaza

Autor: Laura Buciu Postat la 25 octombrie 2023 25 afişări

Douăzeci de camioane nu au putut transporta marţi ajutoare pentru civilii palestinieni din Fâşia Gaza asediată, a anunţat ONU, în timp ce preşedintele american Joe Biden a calificat eforturile umanitare de a livra ajutoare prin intermediul unei treceri din Egipt ca fiind „insuficient de rapide”.

ONU afirmă că niciun camion cu ajutoare nu a intrat marţi în Gaza

„Sperăm că materialele vor putea intra mâine în Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU pentru ajutor, Eri Kaneko. Ea nu a precizat de ce camioanele nu au putut trece marţi în Gaza din Egipt.

Statele Unite negociază cu Israelul, Egiptul şi Naţiunile Unite pentru a încerca să creeze un mecanism de livrare care să permită intrarea ajutoarelor în Gaza. Aceştia se ceartă în legătură cu procedurile de inspecţie a ajutoarelor şi cu bombardamentele de pe partea Gaza a frontierei.

Întrebat marţi de reporteri la Casa Albă dacă ajutorul ajunge în Gaza atât de repede cât este necesar, Biden a spus: „nu suficient de repede”.

Rafah este principalul punct de trecere pentru intrarea şi ieşirea din Gaza care nu se învecinează cu Israelul. Acesta a devenit punctul central al eforturilor de livrare a ajutoarelor de când Israelul a impus un „asediu total” al enclavei ca represalii la atacul militanţilor Hamas din 7 octombrie.

De la începutul livrărilor limitate de ajutoare, sâmbătă, 54 de camioane au intrat în Gaza transportând alimente, medicamente şi apă, pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a descris ca fiind „o picătură de ajutor într-un ocean de nevoi”.

Lynn Hastings, înalt oficial al ONU pentru ajutoare, declarase anterior în faţa Consiliului de Securitate că 20 de camioane urmau să treacă marţi.

Nu a fost livrat combustibil. Israelul este îngrijorat de posibila deturnare a livrărilor de combustibil de către Hamas. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a descris marţi îngrijorările Israelului ca fiind legitime.

„Credem în continuare, doar în general, că trebuie să se poată face rost de combustibil pentru populaţia din Gaza”, a declarat el reporterilor.

Naţiunile Unite au avertizat că rezervele de combustibil se vor epuiza în câteva zile. Agenţia ONU care oferă ajutor palestinienilor din Gaza, UNRWA, a avertizat marţi că va trebui să îşi oprească operaţiunile miercuri seară dacă nu vor exista livrări de combustibil.

„În timp ce negociem cu guvernul Israelului cu privire la cea mai bună modalitate de a aduce combustibil în Gaza, avem 400.000 de litri în camioane, gata de plecare. Acest lucru ar asigura combustibil pentru încă aproximativ 2 zile şi jumătate”, a declarat Hastings în faţa Consiliului de Securitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
onu,
camion,
gaza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.