OMS: Suspendarea studiului pentru vaccinul produs de AstraZeneca este un „apel de trezire”

Autor: Beatrice Dumitru Postat la 11 septembrie 2020 66 afişări

OMS: Suspendarea studiului pentru vaccinul produs de AstraZeneca este un „apel de trezire”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a apreciat că decizia AstraZeneca de a amâna studiul de fază a treia a vaccinului său experimental Covid-19 din motive de siguranţă reprezintă un apel de trezire, pentru că dezvoltarea unui vaccin „nu este întotdeauna un drum rapid şi drept”, relatează CNBC.

„Cred că acesta este un lucru bun ... poate un apel de trezire sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe lucruri şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt”, a declarat, joi, dr. Soumya Swaminathan, directorul ştiinţic al OMS, în timpul unui briefing de presă susţinut la sediul organizaţiei de la Geneva.

În timp ce OMS speră ca studiul clinic al vaccinului să se reia în curând, trebuie să aştepte mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiile, a spus Swaminathan.

Reprezentanta OMS a precizat că nu trebuie să fim „extrem de dezamăgiţi” pentru că studiul a fost suspendat şi a adăugat că „aceste lucruri se întămplă”.

„Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când apare ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, a fost un efect secundar sever, prin urmare procesul a fost oprit. Şi din nou, aceasta este o procedură normală”, a precizat dr. Soumya Swaminathan.

AstraZeneca a anunţat marţi că suspendă studiul clinic de fază a 3-a al posibilului său vaccin pentru noul coronavirus, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, după ce unul dintre participanţi a prezentat semne ale unei reacţii adverse grave.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oms,
vaccin,
studiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.