Olteanu: BNR ar adopta o politică de aşteptare. Efectul scăderii TVA asupra inflaţiei se va disipa

Autor: Florentina Dragu Postat la 03 aprilie 2015 140 afişări

Scăderea cotei standard de TVA de la 24% la 20% va duce la încetinirea ratei inflaţiei pe termen scurt, însă preţurile de consum ar putea creşte din nou începând de anul viitor, odată cu apariţia efectului de bază, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"Tăierea TVA va duce la încetinirea imediată a inflaţiei, însă numai pe durata unui an, după care preţurile ar putea să crească din nou. În România, temerile, deşi în curs de disipare, sunt îndreptate mai degrabă pe partea de creştere a inflaţiei decât pe partea de deflaţie. Am prefera să stăm liniştiţi un an decât să acţionăm şi pe urmă să trebuiască să inversăm politica monetară", a spus Olteanu citat de Bloomberg.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Guvernul va dispune săptămâna viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

El a anunţat recent că Executivul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească ce variantă va aplica.

Potrivit lui Olteanu, BNR va adopta o politică de aşteptare şi de ancorare a inflaţiei, concentrându-se pe contracararea unor potenţiale efecte de runda a doua ca urmare a tăierilor de taxe.

BNR, care a redus marţi rata dobânzii cheie pentru a şasea şedinţă consecutiv, la un minim record de 2% pe an, de la 2,25% pe an în februarie, ar putea adopta aceeaşi atitudine ca în urmă cu cinci ani, când Guvernul a decis majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la nivelul actual de 24%.

Politica BNR de atunci a fost să menţină dobânda cheie neschimbată la nivelul de 6,25% timp de un an şi jumătate.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a declarat marţi că politica monetară nu se reduce numai la rata dobânzii cheie, ci include şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută şi coridorul simetric, sugerând că banca centrală ar putea continua relaxarea pe aceste paliere.

Isărescu a arătat că traiectoria inflaţiei va influenţa deciziile următoare ale CA al BNR privind politica monetară, însă acestea depind şi de alţi factori, precum deciziile de politică fiscală.

Potrivit lui Olteanu, deciziile de politică monetară ale BNR vor fi bazate în viitor mai mult pe proiecţiile pe termen lung privind inflaţia şi mai puţin pe scăderile temporare de preţuri.

BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016.

În februarie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la un minim istoric de 0,4%, pe fondul ieftinirii preţurilor la alimente şi energie. Datele pentru luna martie vor fi publicate pe 10 aprilie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BNR,
OLTEANU,
TVA
/actualitate/olteanu-bnr-ar-adopta-o-politica-de-asteptare-efectul-scaderii-tva-asupra-inflatiei-se-va-disipa-14105824
14105824
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.