Oficial: Noul guvern slovac refuză să acorde Ucrainei ajutor militar

Autor: Petru Mazilu Postat la 08 noiembrie 2023 23 afişări

Noul guvern al Slovaciei a respins miercuri un plan stabilit de foştii guvernanţi privind donarea către Ucraina de rachete şi muniţie. Noul premier Robert Fico respectă astfel promisiunea electorală privind sistarea ajutorului militar pentru ucraineni, potrivit Reuters.

Oficial: Noul guvern slovac refuză să acorde Ucrainei ajutor militar

Pachetul de ajutor includea 140 de rachete cu sistemul de apărare antiaeriană KUB, peste 5.000 de piese de muniţie de tun de 125 mm şi 4 milioane de cartuşe de muniţie pentru arme de calibru mic, conform acordului care a fost elaborat de guvernul anterior.

Miercuri, membrii Guvernului condus de Fico au respins pachetul de ajutor, potrivit site-ului guvernamental.

Fico a avut o campanie electorală în care a criticat sprijinul militar occidental pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei şi a susţinut iniţierea unor discuţii de pace. Este o strategie similară cu cea a liderului Ungariei, Viktor Orban, care însă este respinsă de Kiev deoarece ar oferi numeroase avantaje ruşilor.

Anterior, Slovacia a fost un susţinător ferm al Ucrainei şi a furnizat echipamente militare, inclusiv vehicule de luptă, un sistem de apărare aeriană S-300 şi avioane MiG-29. În total, au fost 13 pachete cu ajutoare militare în valoare totală de 671 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
slovacia,
ajutor,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.