Oficial NATO: Trebuie să cooperăm constant. Să arătăm cetăţenilor că Alianţa îşi respectă obligaţiile

Autor: Catalina Mihai Postat la 24 septembrie 2014 28 afişări

Vice-amiralul NATO Peter Hudson declară,într-un interviu acordat MEDIAFAX,că măsurile de asigurare ale Alianţei includ o prezenţă constantă în Marea Neagră şi o colaborare constantă a forţelor navale aliate, acestea având scopul de a arăta cetăţenilor că NATO îşi respectă obligaţiile de securitate.

Comandantul MARCOM (Comandamentul Maritim Aliat) a precizat pentru MEDIAFAX că a venit în România, după ce a fost în Bulgaria şi în Ţările Baltice, pentru a afla de la experţii din regiune ce aşteptări au de la structura pe care o conduce şi cum pot fi puse în practică deciziile luate la recentul summit din Ţara Galilor (4-5 septembrie) privind asigurarea securităţii aliaţilor estici.

"Există o serie de decizii după summitul de la Cardiff, din Ţara Galilor, pe care trebuie să le implementăm. Sunt două direcţii. Prima constă în susţinerea măsurilor de asigurare asupra cărora NATO a căzut de acord în urmă cu circa cinci luni, care includ prezenţă maritimă în Ţările Baltice, o prezenţă constantă în Marea Neagră, continuarea exerciţiilor, colaborarea dintre forţele navale aliate. A doua direcţie priveşte modalitatea în care vom desfăşura aceste măsuri în viitor, în cadrul Readiness Action Plan în vederea îmbunătăţirii cooperării, în vederea îmbunătăţirii exerciţiilor şi a eficacităţii NATO în regiune", a declarat vice-amiralul britanic.

Peter Hudson a afirmat că oficialii Forţelor Navale Române i-au prezentat în cadrul convorbirilor "un plan ambiţios de exerciţii pentru anul următor". "Trebuie să verific calendarul navelor NATO şi să încerc unde este posibil să aduc mai multe nave la exerciţiile NATO care vor avea loc la Marea Neagră", a spus Hudson.

Acesta a subliniat faptul că exerciţiile militare de la Marea Neagră au ca obiectiv coordonarea acţiunilor aliaţilor, înţelegerea reciprocă a tacticilor.

Totodată, ele sunt importante pentru "cetăţenii din această regiune care se confruntă cu o ameninţare foarte serioasă şi cu provocări la adresa securităţii". "Ei ştiu că NATO este puternică, unită, este angajată ferm în vederea respectării obligaţilor. Şi una dintre modalităţile de a arăta acest lucru este să lucrăm împreună în mod constant. (Trebuie) să ne îmbunătăţim standardele, da, dar trebuie să ne asigurăm că toţi înţeleg că NATO este unită şi este vorba de o unitate a eforturilor depuse", a spus Hudson.

Vice-amiralul a punctat, de asemenea, colaborarea îndelungată cu forţele navale şi armate române, precizând că are şapte ofiţeri români în staff-ul său de la Cartierul General al MARCOM din Northwood, Londra, urmând ca în viitorul nu prea îndepărtat să se mai alăture încă unul.

(Interviul integral cu vice-amiralul NATO Peter Hudson va fi difuzat la ora 13.30)

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PETER HUDSON,
NATO,
ROMÂNIA
/actualitate/oficial-nato-trebuie-sa-cooperam-constant-sa-aratam-cetatenilor-ca-alianta-isi-respecta-obligatiile-13337907
13337907
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.