OECD reduce perspectivele de relansare economică, din cauza dezechilibrelor la nivel mondial

Autor: Mihai Draghici Postat la 01 decembrie 2021 39 afişări

OECD reduce perspectivele de relansare economică, din cauza dezechilibrelor la nivel mondial

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a redus, într-un raport prezentat miercuri, perspectivele de relansare economică la nivel mondial, în contextul menţinerii dezechilibrelor în reţelele de aprovizionare şi în distribuirea vaccinurilor.

Conform estimărilor OECD, creşterea economică pe plan global va fi de 4,5% în 2022, în scădere de la 5,6% anul acesta. Creşterea economică de anul acesta a fost ajustată în scădere cu 0,1% în comparaţie cu estimările precedente. În 2023, creşterea economică pe plan global va fi de doar 3,2%.

În zona euro, OECD estimează o creştere economică de 4,3% anul viitor, în scădere de la 5,2% anul acesta, conform raportului privind "Perspectivele Economice". În 2023, zona euro ar urma să aibă o creştere economică de doar 2,5%. Valoarea PIB-ului SUA ar urma să înregistreze o creştere de 5,6% anul acesta şi de 3,7% în 2022. Creşterea economică a Chinei va scădea de la 8,1% anul acesta la 5,1% în 2022. Şi creşterea economică a Indiei ar urma să scadă de la 9,4% anul acesta la 8,1% anul viitor şi la 5,5% în 2023.

Germania se confruntă cu "lipsa materiilor prime în sectorul industrial", potrivit OECD. Totuşi, creşterea economică a Germaniei ar urma să fie de 2,9% anul acesta şi de 4,1% anul viitor, urmând ca în 2023 să scadă la 2,4%.

"Relansarea economică se menţine, dar ritmul de creştere a încetinit şi devine din ce în ce mai dezechilibrat", arată raportul Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), vizualizat de MEDIAFAX.

OECD atrage atenţia că la nivel mondial se menţin dezechilibre economice majore, iar vaccinarea anticoronavirus nu este uniformă.

"Presiunile costurilor de producţie generate de blocajele din reţeaua de aprovizionare, cumulate cu majorările preţurilor la alimente şi cu dezechilibrele de pe piaţa energetică reprezintă factorii principali care stimulează amplificarea inflaţiei în toate economiile lumii. Tarifele la carburanţi au crescut semnificativ, în principal în Europa, iar riscurile sunt majore, volumul de stocare fiind cu 28% mai redus decât ar fi în mod normal în această perioadă a anului. În mod inevitabil, majorările preţurilor la alimente şi energie afectează dur familiile cu venituri mici. Presiunile inflaţioniste se dovedesc a fi mai puternice şi mai persistente decât se preconiza acum câteva luni", subliniază OECD.

"Un alt risc, asociat cu apariţia de câteva zile a tulpinei Omicron a coronavirusului, înrăutăţeşte situaţia de sănătate a pandemiei COVID-19, generând noi restricţii care riscă să pericliteze relansarea economică. Îmbunătăţirea accesului la vaccinuri pentru toată lumea trebuie să fie o urgenţă politică. Distribuirea mai rapidă, coordonată mai bine a vaccinurilor la nivel mondial este nu doar esenţială pentru salvarea vieţilor şi împiedicarea apariţiei de noi tulpini, ci ar facilita şi contracararea blocajelor din reţeaua de aprovizionare care subminează forţa relansării, permiţând astfel redeschiderea la activitate normală a fabricilor, porturilor şi frontierelor", subliniază OECD.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oecd,
economie,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.