Obezitatea în România: 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi sunt supraponderali

Autor: Razvan Muresan Postat la 17 mai 2012 669 afişări

Obezitatea şi supraponderabilitatea afectează 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi, la nivelul populaţiei României.

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează obezitatea printre primii cinci factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi rata mortalităţii, alături de: subalimentaţia, sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitară şi hipertensiunea. Obezitatea este responsabilă de apariţia unor boli precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, tulburări respiratorii, diabet zaharat, steatoza hepatică nonalcoolică, creşterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar şi tulburări de fertilitate la femei şi de potenţă sexuală la bărbaţi. O parte din această patologie produsă de excesul ponderal se ameliorează sau poate chiar dispărea odată cu pierderea în greutate.

"În România, obezitatea înregistrează o creştere alarmantă atât a numărului de cazuri, cât şi a severităţii lor. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rata de succes de peste 90%. Obezitatea în rândul copiilor este din ce în ce mai des întâlnită, la vârste din ce în ce mai fragede, şi cu excese ponderale de două, trei şi chiar patru ori greutatea normală a copilului.", a declarat doctorul Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală şi competenţă în chirurgia laparoscopică în cadrul reţelei de clinici private Regina Maria.

Obezitatea este pandemică şi afectează atât adulţii, cât şi bătrânii, tinerii şi chiar copiii. În România, numărul copiilor obezi înscrişi în învăţământul primar s-a dublat în ultimii opt ani, după cum reiese dintr-un raport al Institutului pentru Sănătate Publică. Evoluţia pe termen lung a excesului ponderal la copii este nefavorabilă, aceştia devenind, în proporţie de aproximativ 80%, adolescenţi şi, ulterior, adulţi obezi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
obezitate,
societate,
femei,
barbati,
supraponderali
/actualitate/obezitatea-in-romania-44-dintre-femei-si-58-dintre-barbati-sunt-supraponderali-9637307
9637307
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.